Diverse

Vineri 13 – o zi cu adevărat ghinionistă?

Vineri 13, numită și vinerea neagră este considerată o zi plină de ghinion în superstițiile multor popoare.

Cu toate că nu există o explicație solidă pentru această fobie, există multe ipoteze bazate pe fapte din istorie. Una din ele menționează că cele doua elemente: numărul 13 și ziua de vineri să nu aibă nicio legătură, fiind doar asemănate ca două elemente aducătoare de ghinion.

Numărul 13 este considerat un număr aducător de ghinion datorită formei lui ce sfidează perfecțiunea numărului 12. Numărul 12 este folosit pentru a semnifica cicluri complete, simetrice, echlibrate: 12 luni, 12 ore, 12 semne zodiacale, 12 apostoli ai lui Iisus.

Astfel 13 pare să-și fi căpătat proasta reputație. Cât despre ziua de vineri, aceasta este considerată sărbătoarea vrăjitoarelor.

Ziua de vineri 13 este cea mai temută dată din calendar.

Un studiu arată că între 17 000 000 și 21 000 000 de americani prezintă o fobie față de acestă zi.

Unii oameni se tem atât de tare de efectele negative pe care această dată misterioasă le-ar putea avea asupra lor, încât refuză să-și desfășoare activitățile zilnice, astfel înregistrându-se pierderi de până la 900 000 000 dolari americani în domeniul afacerilor.

Oamenii se tem, de asemenea, să călătorească cu mijloace de transport aeriene sau chiar să conducă autoturismul personal, de teamă să nu fie victimele unor accidente.

Însă efectul acestei precauții a dus la înregistrarea unui număr mult mai scăzut de accidente rutiere în zilele de vineri 13, față de o zi de vineri obișnuită.

Olanda înregistrează în fiecare vineri 7 800 de acciente rutiere, iar în zilele de vineri 13 s-au înregistrat doar 7 500 de cazuri.

UntitledCulturile diferă de la popor la popor și astfel este normal să întălnim tradiții care numesc cifra 13 una norocoasă sau care consideră că  ziua cea mai ghinionistă este marți 13.

Cele mai citite

To Top