Comunicate de presă

Viitorul & Siguranța plăților electronice. Transformarea ecosistemului de plăți

 

În data de 19 octombrie 2017,  la Hotel Marshal Garden, a avut loc conferința: Viitorul & Siguranța plăților electronice, care face parte din seria ,,Banca Viitorului” și care a fost organizată în  parteneriat cu Cert.ro, dar și cu sprijinul  Asociației Române a Băncilor, A.P.E.R.O, Transfond, Banca Transilvania, Allevo și Mellon România.

Evenimentul face parte din calendarul oficial al ECSM (European Cyber Security Month), un demers european al cărui scop este acela de a conștientiza și promova securitatea cibernetică, dar și să schimbe percepția oamenilor asupra amenințărilor de acest tip.

Scopul conferinței a fost  acela de a analiza impactul evoluției rapide a tehnologiei digitale și de a arăta care sunt noile oportunități, dar și noile provocări, care au apărut o dată cu această evoluție rapidă.

Rodica Tuchilă, consilier ARB, afirmă că: ”Sistemele de plăți electronice joacă un rol din ce în ce mai important în economia modernă, Sănătatea și eficiența unei economii sunt astfel influențate de atributele unui sistem de plată electronic, în termeni de nivel de securitate, acceptare și cost.” 

Conferința s-a bazat pe 3 piloni principali: Noile reglementări – Implementarea PSD 2 în sistemul bancar care presupune mai mult decât o analiză mecanică a cerințelor impuse de noua reglementare privind serviciile de plată, impactul noilor tehnologii asupra sectorului financiar bancar și securitatea tranzacțiilor.

“Implementarea PSD 2 în sistemul bancar presupune mai mult decât o analiză mecanică a cerințelor impuse de noua reglementare privind serviciile de plată. Asigurarea accesului terților la informațiile de plată ale clienților trebuie să se facă nu doar cu respectarea cerințelor impuse de standardele tehnice emise de Autoritatea Bancară Europeană, ci și cu respectarea regulilor de protecție a datelor cu caracter personal. Interdependența dintre noul regulament privind protecția datelor cu caracter personal(GDPR) și reglementările privind serviciile de plată devine cheie în procesul de implementare al PSD 2 în contextul magnitudinii sancțiunilor impuse de GDPR. Din punct de vedere juridic, procesul de digitalizare bancară se lovește în prezent de două obstacole: îndeplinirea procedurilor de KYC la distanță și incertitudinea cu privire la forța juridică a contractelor electronice. Pentru depășirea acestora, este necesară o aplecare mai mare asupra circumstanțierii riscurilor juridice în funcție de soluția tehnică folosită și de produsul bancar avut în vedere, în contextul legislativ actual neexistând o soluție juridică universal valabilă, dar nici o imposibilitate totală de digitalizare. Având în vedere interesul pentru digitalizare arătat de mediul financiar, nici unul dintre obstacole nu se va dovedi insurmontabil și, în linie cu agenda digitală europeană, procesul de digitalizare va lua avânt și în România în următorii ani.”  Lorena Butușină, avocat la Reff&Asociații, membră a grupului Deloitte Legal

Sursă foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top