Diverse

Un român a reuşit să circule gratis cu autobuzul

Un hacker pe nume Gabriel Cârlig a reușit să modifice o banală cartelă de RATB, pentru a obține călătorii nelimitate pe orice mijloc de transport în comun terestru.

Gabriel a explicat în cadrul unui interviu acordat Digi FM felul în care reușeşte să obțină călătorii nelimitate, procedura fiind una foarte simplă. Cartelele pe care RATB le folosește au un tag NFC încorporat în acestea, pe care îl folosim pentru a valida călătoria într-un mijloc de transport. Aceleași taguri sunt folosite și de către controlori, atunci când verifică valabilitatea călătoriei sau a abonamentului.

Gabriel Cârlig a modificat cartela RATB prin intermediul unui telefon cu sistem Android, după ce a descoperit că nu există niciun sistem de protecție pentru câmpul în care sunt stocate informațiile despre călătoriile rămase pe cartelă.

Conform Digi FM, Gabriel Cârlig nu a reușit să modifice setările cartelei din prima. Acesta a cumpărat de la un chioșc RATB patru cartele diferite, fiecare dintre acestea având două călătorii încărcate. În urma încercărilor repetate de a modifica setările, una dintre cartele a fost validată chiar și de 20 de ori.

Se pare totuşi că Gabriel nu s-a folosit în mod abuziv de problema cartelelor şi a luat legătura cu Regia Autonomă de Transport Bucureşti pentru a le explica neregula.

Sursa foto:

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2016 Hyperflash.ro

To Top