Externe

Un manuscris ce a aparţinut lui Alan Turing a fost vândut cu o sumă impresionantă

11139932_1598107353766692_266429826_nLa o licitaţie recentă a casei Bonhamas, ce a avut loc în New York a fost adjudecat cu 1 milion de dolari un manuscris, deţinut în trecut de faimosul matematician Alan Turing, anunţă AFP.

Carnetul cu adnotări şi formule matematice a fost folosit în perioada anului 1942, atunci când Alan Turing lucra la spargerea codului Enigma. Reuşită care, spun specialiştii a salvat milioane de oameni de la moarte, prin scurtarea războiului cu doi ani. Acesta a fost înmânat lui Robin Gandy, un apropiat al matematicianului, chiar de către aparţinătorul acestuia de drept. Gandy care a ţinut ascuns bunul cultural până la moartea sa, si-a făcut propriile adnotări peste cele deja existente, ale lui Turing.

Licitaţia a durat aproximativ două minute, suma finală fiind de 1,025 milioane de dolari, identitatea cumpărătorului nefiind destăinuită publicului larg, din motive personale.

Recompensa pentru munca depusă a matematicianului a întârziat să apară, soarta lui fiind una nedreaptă. Acuzat de homosexualitate, faptă considerată o infracţiune de sistemul juridic britanic din acea vreme, el s-a sinucis în anul 1954, urmând să primească graţierea şase decenii mai târziu.

Povestea unuia dintre cei mai luminaţi oameni ai secolului XX a fost ecranizată recent, protagonistul filmului “The Imitation Game”, fiind Benedict Cumberbatch, rol cu care a fost nominalizat la Oscar.

sursă foto: http://www.gandul.info

Cele mai citite

To Top