Politic

Traian Basescu a uitat interventiile ambasadelor in Parlament din ultimul sau mandat

Fostul presedinte, Traian Basescu, a uitat de interventia in Parlament a reprezentantilor ambasadelor Germaniei, Marii Britanii, Frantei si Olandei din decembrie 2013. Traian Basescu a declarat, marti, intr-un interviu ca sunt 10 ani de cand nu a mai vazut o vizita directa in Parlament a reprezentantilor ambasadelor. Fostul presedinte a mai adaugat ca vizita,de saptamana trecuta, a lui Dean Thompson, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Satatelor Unite, din biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i se pare exagerata si ca astfel de discutii ar trebui sa se petreaca discret. In decembrie 2013, ambasadorii Frantei, Marii Britanii, Germaniei si Olandei au mers in Parlament, pentru a discuta cu conducerea din Comisia Juridica despre legea gratierii. In ziua urmatoare, deputatii din aceeasi comisie au mers la Ambasada Statelor Unite, pentru discutii privind “super-imunitatea” demnitarilor.

 

  • Firul declaratiilor fostului presedinte.

La sfarsitul lunii aprilie, Traian Basescu a criticat, intr-o interventie telefonica la Nasul TV, actualii sefi din Justitie si le-a transmis acestora ca se insala crezand ca ambasadele Olandei si Statelor Unite sau oricare altele le vor mai da un mandat.

Acest tip de spectacol este dezavuat. Sunt cativa lideri ai Justitiei care cred ca le vor mai da un mandat ambasada SUA, ambasada Olandei sau altele. Se inseala, se inseala! […] Cand vezi acum niste lingai, lideri ai Justitiei, care spun ca pe ei nu i-a ajutat nimeni si spera sa-i mai puna o data ambasadele, ti se face greata de ei! Mi se face pur si simplu greata!” a declarat Traian Basescu, la Nasul TV.

 

Intrebat, marti, la PSNews, la cine s-a referit mai exact, Basescu a spus ca s-a referit la liderii actuali ai Justitiei, iar proba pentru afirmatile sale se regaseste in vizita insarcinatului cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, care “s-a dus peste seful uneia din Camerele Parlamentului si a cerut raspicat ceva”.

“M-am referit la liderii actuali ai justitiei si proba sa stiti ca nu a venit de mult. Cand am vazut insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite mergand fara retinere la Parlament si tinand cont de declaratia domnului Zgonea, ca a fost vorba de o interventie pentru nemodificarea Codului de Procedura Penala, chiar am spus: ceva e in neregula. Si nu pentru ca astfel de discutii nu pot sa aiba loc, ci pentru faptul ca ele s-au facut ostentativ. Adica, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste seful uneia din Camerele Parlamentului si a cerut raspicat ceva. Astfel de discutii de regula exista. Sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fara a da impresia ca vine o Ambasada peste Parlament. Aici cred ca a fost o greseala.” a declarat fostul presedinte pentru PSNews.ro.

Basescu a mai declarat ca sunt zece ani de cand nu a mai vazut o astfel de actiune si ca i se pare “exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament” a reprezentantului Ambasadei americane, intrebat fiind daca in timpul mandatelor sale au avut loc astfel de discutii.

Niciodata nu a existat o discutie cu mine legata de ce sa faca cineva sau ce sa fac eu, si o spun cu toata taria. Nu a existat niciodata. Au mai existat teorii pe care le avansau unii: presedintele a primit mesaj sa-l atace pe Putin sau sa atace Moscova, niciodata. N-a indraznit nimeni sa vina sa imi spuna: ar trebui sa faceti declaratia asta, ar trebui sa aveti pozitia asta. Sunt zece ani in care n-am vazut asa ceva, dar acum mi s-a parut exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament.” a precizat Basescu, in cadrul aceluiasi interviu.

  • Contextul actual si cel din 2013.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, a mers, miercurea trecuta, in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres. Oficialul american a stat aproxiamtiv 30 de minute in biroul lui Zgonea, in prezenta primului-ministru Victor Ponta, si a parasit Parlamentul fara sa faca nicio declaratie.

La sfarsitul anului 2013, Parlamentarii au adoptat mai multe amendamente si proiecte de lege controversate, care au starnit reactii extrem de dure din partea partenerilor internationali si a ambasadelor.

In 10 decembrie 2013, Traian Basescu ii “ruga” deputatii sa respinga legea amnistiei, care “va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei si va afecta increderea in justitie”, si declara ca “modificarile la Codul Penal sunt dramatice si darama 10 ani de munca si activitate a intitutiile anticoruptie. Politicienii se ridica deasupra legii”.

Ambasada SUA a reactionat chiar a doua zi dupa iesirea presedintelui Basescu. “Un pas inapoi pentru Romania, o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept, un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romanieise arata in pozitia Ambasadei SUA transmisa HotNews.ro, la data respectiva.

Pe 12 decembrie 2013, reprezentantii ambasadelor Frantei, Marii Britanii si Olanei au mers in Parlamentul Romaniei pentru a discuta cu conducerea Comisiei Juridice despre legea amnistiei. O zi mai tarziu, deputatii din Comisia Juridica s-au deplasat la Ambasada Statelor Unite pentru a discuta cu privire la propunerile de modificare a Codului Fiscal, care acordau o super-imunitate demnitarilor.

Ziua de 10 decembrie 2013 a fost denumita de catre presa “martea neagra”.

sursa foto: presidency.ro

 

 

 

Cele mai citite

To Top