Cultural

Top 10 cărți citite în 2018

Chiar dacă nu prea știu când a trecut și anul 2018, iată că am ajuns în acel moment extrem de dificil pentru mine, în care trebuie să trag linie și întocmesc topul celor mai bune cărți pe care le-am citit și pe care le recomand, dacă nu le-ați lecturat deja. Mărturisesc că mi-a fost aproape imposibil să aleg doar 10 cărți, mai ales că fiecare carte pe care am citit-o anul acesta m-a impresionat într-un fel sau altul.

Într-un final, după multe schimbări, acesta este topul final pentru 2018. Evident, am fost subiectivă pe alocuri, dar sunt sigur că dacă nu le-ți citit deja, o să găsiți aici ceva care să vă atragă atenția.

1. Pe primul loc, fără nici un fel de dubiu, se află Prințul nemilos de Holly Black. Deși am citit această carte pe la începutul anului, a fost o carte care m-a captivat și care mi-a rămas în minte. Întregul univers pe care îl construiește Holly este fascinant, iar personajele absolut captivante. O poveste care te poartă spre tărâmuri necunoscute și care îți pune la încercare imaginația. Dacă doriți să aveți parte de o aventură, atunci nu mai stați pe gânduri. Plus că, volumul doi o să apară în martie 2019.

2. Adevărul este că Regatul ceții și al furiei de Sarah J. Maas este un fel de plăcere vinovată, la fel ca orice carte scrisă de Maas, dar chiar și așa, plăcere vinovată sau nu, merită să ocupe locul al doilea. Mai ales că acest volum s-a dovedit a fi mult mai bun decât primul. În mod clar, Maas a dus acțiunea la un nou nivel, așa că ar fi bine să fiți pregătiți pentru tot ce urmează să descoperiți, pentru că lucrurile nu sunt nici pe departe așa cum par. Iar la o privire mai atentă, multe detalii sunt gată să iasă la lumină

3. Grădina cu fluturi de Dot Hutchison este o carte terifiantă, dar care te fascinează și te pune pe gânduri. Dar chiar și așa, nu este o lectură accesibilă oricui și aici mă refer strict la impactul pe care îl poate avea, din punct de vedere psihic. Există numeroase momente în care ești pus în fața unor situații greu de digerat, dar mai ales de acceptat. O carte care îmbină grotescul și frumosul într-o formă pe care ori o accepți, ori nu, pentru că aici nu există cale de mijloc.

4. Magia fetelor Belles de Dhonielle Clayton este o carte care scoate în evidență fix societatea zilelor noastre, în care tot ce contează sunt aparențele. În care frumusețea este criteriul prin care îți este definită poziția pe care o ocupi în această societate. Astfel, cu cât dispui de mai mulți bani cu atât ești mai ,,frumos”. Un roman care îți arată că de cele mai multe ori nu tot ceea ce este frumos este automat mai bun, iar cu cât frumusețea trupului este mai mare, cu atât urâțenia și răutatea din suflet pot fi mai pronunțate.

5. Cel de-al treilea volum al seriei Regina roșie: Colivia regelui de Victoria Aveyard mi s-a părut mult mai bun decât precedentele. De acestă dată, Aveyard a reușit să dea peste cap absolut orice teorie, ca într-un final să te lase confuz și cu multe semne de întrebare. Volumul trei a fost o adevărată capodoperă. Multitudinea de situații, de personaje, de descoperiri, l-au făcut să fie exact ce trebuie. Așa că, până când o să apară și deznodământul acestei povești, mai aveți suficient timp să citiți sau recitiți aceste prime trei volume ale seriei și fiți martorii unei povești intense, imprevizibile, care te va ține cu sufletul la gură și îți va sfâșia inima.

6. Și-a căutat-o de Louise O’Neill este o carte care prezintă o realitate pe care, deși o negăm, există. O carte care îți arată cât de aspru este judecată victima, dar și care este cu adevărat impactul social pe care îl are o decizie. Un roman dur, greu de acceptat, dar care este atât de necesar în această lume. Chiar dacă scenele s-ar putea să lezeze, iar anumite decizii s-ar putea să șocheze. Cu toate acestea, cred că această carte ar trebui să se regăsească pe lista de lecturi suplimentare din școli. Pentru că abordează un subiect extrem de întâlnit în zilele noastre, chiar dacă ne este greu să acceptam.

7. Ascensiunea de Rebeca Ross este primul volum din seria ,,Destinul reginei”. O lectură relaxantă, în care autoarea reușește să creeze o poveste despre trecut, despre trădare, despre familie, despre legături pierdute și regăsite, despre prietenie și luptă. O poveste cu multe situații neprevăzute, care într-un mod total neașteptat, o să vă captiveze și o să vă stârnească curiozitatea.

8. Bad Romance de Heather Demetrios este genul de carte pe care o trăiești la intensitate maximă. Deși o relație toxică nu este tocmai un subiect plăcut, autoarea a reușit să expună fața urâtă a unei astfel de iubiri, dar și lupta pe care trebuie să o ducă cel care ajunge captiv într-o asemenea relație. Încercările nesfârșite, reproșurile, amenințările, șantajul, toate acestea fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct și care este folosit cu fiecare ocazie pentru a forța victima să rămână în această relație. O carte care îți arată că există scăpare dintr-o asemenea relație, chiar dacă pare imposibil. O altă carte care abordează subiectul unei relații toxice, dar dezvoltat până la nivel de obsesie este TU de Caroline Kepnes.

9. Faptul că am descoperit-o pe Marie Lu, a fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-a întâmplat anul acesta, iar Warcross a fost o adevărată provocare. Deși poate părea banală la început, vă asigur că nu este așa. Warcross este o carte pe care, odată ce o începi, nu ai cum să o lași din mână. Plină de adrenalină, suspans și romantism pe alocuri, va face ca cele câteva ore de lectură să treacă aproape pe nesimțite, iar aventura pe care ți-o oferă personajele nu poate decât să te bucure și să te facă să vrei să afli mai multe despre acest univers fascinant, dar și despre personaje în sine. De asemenea, vă recomand să citiți și Tinerele Elite, pentru că Marie Lu nu o să vă dezamăgească.

10. Ura cu care lovești de Angie Tomas, este genul de carte de la care nu prea știi la ce să te aștepți, cel puțin nu în momentul în care citești pentru prima dată titlul. Însă, pe măsură ce înaintezi în lectură, începi să înțelegi care este subiectul pe care îl tratează și anume rasismul. Un subiect care a fost de multe ori surprins în filme sau în cărți, dar mai ales un subiect extrem de întâlnit în realitatea zilelor noastre. Însă când o fată de șaisprezece ani este cea care îți face cunoștință cu acestă parte urâtă a societății, cumva această carte are un altfel de impact. Ura cu care lovești este genul de poveste care te face să rezonezi cu personajul și să trăiești la intensitate maximă întreaga suferință. O carte pe care o recomand, mai ales din pricina subiectului pe care îl abordează.

Așa cum am spus și la începutul acestui articol, mi-a fost foarte greu să aleg, și ar mai fi fost multe alte cărți care ar fi meritat să intre în top, dar în acest caz nu cred că aș fi reușit să îl termin nici la finalul lui 2019. Oricum, oricare ar fi cărțile pe care alegeți să le citiți nu pot decât să vă doresc lectură plăcută.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top