Diverse

„Suntem străini până când ceva ne aduce împreună!” Interviu exclusiv cu regizorul lungmetrajului „Coborâm la prima”

De la „Atenție, se închid ușile!” până la „Coborâm la prima!” a fost „Suntem străini până când ceva ne aduce împreună!”  și vreo douăsprezece zile de filmare. Hyperflash a „coborât la prima”, iar pe peronul stației Cine Globe Auchan s-au întâlnit cu nimeni altul decât regizorul peliculei,  Tedy Necula, cel care a transformat cel mai utilizat mijloc de transport într-un platou de filmare.

Tedy Necula regizează și produce filme inspiraționale. A creat peste 40 de filme documentare care vizează proiecte și cauze sociale în Europa. În filmele sale caută să transmită pozitivismul în orice subiect, chiar și acolo unde alții descoperă doar drame.

Este primul regizor cu dizabilități din România. Povestea lui de viață inspiră audiențe largi prin intermediul speech-urilor pe care le ține. „Coborâm la prima” este debutul său în lungmetraj. Primul film românesc care arată bucuria de a fi împreună într-un spațiu care la prima vedere pare banal,  dar se dovedește a fi de fapt extraordinar dacă acceptăm să ridicăm privirea din pământ.

R: De ce „Coborâm la prima”?
Tedy Necula: Mergeam în liceu cu metroul și încercam să am contact vizual cu oamenii de acolo, iar într-un spațiu
așa de mic ne ferim cumva privirea, parcă nu avem încredere că am avea ce să spunem. M-a fascinat înstrăinarea, într-un spațiu așa de strâns, suntem străini până când ceva ne  aduce împreună! M-am gândit cum să valorific ideea. Am strâns actori super pe lângă mine care au crezut în proiect și așa am coborât la prima.

R: Cât timp au durat filmările?
Tedy Necula: Douăsprezece zile. Zece în decorul pe care l-am construit, într-un studio și două nopți la metrou.

R: Care este cuvântul prin care se poate defini viața ta?
Tedy Necula: DIVERS! Iubesc diversitatea și la nivel personal și la nivel propriu. Nu m-am axat niciodată doar pe un singur lucru. Am încercat mereu să integrez pozitivitatea în tot.

R: Care este izvorul tău nesecat de optimism?
Tedy Necula: Nu sunt un optimist. Nu cred în optimism. E vorba de context. Pe mine mă motivează să am contacte, să simt că sunt pe drumul cel bun, să provoc bine. Singurul motiv real de optimism e ce vezi în oglindă dimineața, pentru că  e singurul pe care poți să-l modelezi. Ai nevoie și de oameni de care să te înconjori, eu am bucuria aceasta, dar e relativ.

R: Dacă ai avea posibilitatea să dai timpul înapoi, ai schimba ceva în viața ta?
Tedy Necula: Da, aș schimba berbecul din mine. (râde) Dar știu că nu e posibil, așa că mă adaptez din mers. (râde). E despre echilibru, nu există alb sau negru, ci doar mult mai multe nuanțe de gri.

 

 

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top