Social

Staborul, judecata țigănescă din Șoldanu

Comuna Șoldanu se află în județul Călărași și este formată din satele Șoldanu și Negoiești. Aceasta leagă orașul Oltenița de București.

CaptureConform ultimului recensământ efectuat în anul 2011, comuna Șoldanu număra 3.565 de locuitori, cu o minoritate de romi care reprezintă un sfert din totalul locuitorilor comunei.Capture1

Primarul comunei, Iulian Geambașu, este membru al Partidului Național Liberal. Împreună cu Dănuț Stanciu, a înființat o școală de ospătari pentru romii cu dorința de a avea o meserie.

,,Încercăm să îi ajutăm cât mai mult pe plan educațional cât și financiar. Cu greu convingi familiile că trebuie să muncească. În urmă cu 6 ani, i-am convins să lase fetele să termine minim opt clase. Printre romii din comuna noastră sunt și doi tineri care au terminat o facultate și lucrează în domeniu. Avem și locuitori ai comunei care sunt plecați în țări precum Franța, Germania, Italia, Spania sau Anglia. Suntem conștienți de ce fac ei acolo, dar nu putem face nimic în această privință, din păcate. Preconizăm că în circa 10 ani o să îi ridicăm la standardele normale ale statului”, a declarat Dănuț Stanciu, cel care a înființat și se ocupă de școala de ospătari din comună.

Staborul, instituția de judecată a romilorCapture11

Romii din comuna Șoldanu încă nu au încredere în autoritățile din România, de aceea încă se ghidează după puterea cuvântului și a legilor nescrise ale staborului.

Staborul este judecata țigănească, calea de a rezolva mai repede conflictele dintre romi, de cele mai multe ori apelându-se la mediere. În funcție de gravitatea problemei, la stabor participă între unul și cinci judecători. Principalele criterii de selecție a mediatorilor de judecată sunt obiectivitatea și înțelepciunea.

,,Am fost ales în urmă cu 15 ani. Când ești la judecată trebuie să te adresezi oamenilor cu o hotărâre clară în voce pentru a avea credibilitate. Aceste calități ți le formezi cu timpul. Niciodată nu poți da înapoi de la hotărârea luată pentru că îți pierzi puterea din ochii țiganilor. Nu am regretat nici o decizie luată în timp de 15 ani de când mă aflu ca membru al staborului,” a mărturisit Neagu Niculae, membru al staborului din Șoldanu.

Capture8

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top