BREAKING-NEWS

S-a redeschis dosarul mineriadei

După 25 de ani, dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 revine pe masa procurorilor. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Statul Român să găsească vinovații pentru evenimentele petrecute în prima vară post-comunistă. În urma confruntărilor violente, o mie de oameni au căzut victime. Un nume care ar putea fi chemat în fața anchetatorilor ar fi Ion Iliescu.

Din aprilie 1990, manifestanții transformase Piața Universității în cartierul lor general. Timp de mai bine de 50 de zile, zeci de mii de români au ocupat piața. Aceștia scandau împotriva regimului postdecembrist condus de Ion Iliescu. Deși după tot acest timp manifestațiile își pierduseră din amploare, autoritățile au hotărât să intervină. La 11 iunie 1990, seara, premierul de atunci, Petre Roman, decide printr-o ședință de guvern, evacuarea forțată a ultimilor manifestanți din Piața Universității. La ședință a luat parte și președintele României proaspăt ales la acea vreme, Ion Iliescu.

petre roman

Virgil Măgureanu, șeful Serviciului Român de Informații de la acea dată, într-un interviu acordat postului de televiziune Digi24, neagă cu vehemență că violențele din 13 iunie ar fi fost o diversiune a autorităților.

Pe de altă parte, fostul președinte Emil Constantinescu, la rândul său participant activ la manifestația-maraton din Piața Universității, spune că planul de compromitere al protestului anti-comunist nu a funcționat întocmai pe 13 iunie.Emil Constantinescu: „Au curățat Piața Universității în forță, cu brutalitate, cu o brutalitate care însemna reinstaurarea fricii; aceasta era motivată, trebuia sa fie publică.”

mineri

Pe 14 iunie, peste 10.000 de mineri, în frunte cu Miron Cosma, vin în Capitală și cutremură situația politică a României. Pe străzile din centrul Bucureștiului, minerii au batut manifestanți anti-comuniști și simpli trecători. Bilanțul oficial al morților este de 6, dintre care 4 prin împușcare, iar al răniților – de câteva sute. Informații neoficiale vorbesc de peste 100 de morți.

Cu toate acestea, după încheierea ostilităților contra Opoziției, președintele Ion Iliescu le-a mulțumit public minerilor: „Nu este niciun mort provocat de mine. Sigur că minerii, la rândul lor, au făcut și lucruri bune. Ei au ajutat să fie curățată Piața Universității de urmele vandalismelor din ajun și reluarea traficului. Ei au pus mâna pe sapă și au refăcut tot spațiul verde din fața Teatrului Național”, spunea fostul președinte.

Intervievat de același post de televiziune, Miron Cozma a declarat: „Ion Iliescu nu a avut niciun interes ca dosarul iunie 1990 să fie finalizat, pentru că era principalul vinovat, alături de tot regimul, inclusiv de Guvernul Petre Roman. A venit apoi Emil Constantinescu și ne-a promis în campanie, nouă, minerilor, că va ancheta evenimentele din iunie 1990. Și ce-a făcut? Unul din principalii vinovați din acea perioadă, respectiv fostul prim-ministru Petre Roman, l-a pus președintele Senatului. După aceea a venit Băsescu. În momentul când a venit regimul Băsescu, ce-a făcut? Păi, regimul Băsescu a dat NUP lui Iliescu pentru evenimentele din 13-16 iunie. Deci care învinuiți, inculpați, care condamnați? Culmea ironiei, Băsescu și-a făcut campanie electorală ca o victimă a mineriadei din 13-15 iunie. Păi el e unul dintre marii artizani ai aducerii minerilor, alături de Iliescu și Petre Roman”.

mineri3

La rândul său, Ion Iliescu a răspuns întrebărilor reveritoare la acest eveniment: “E firesc ca toți oamenii interesați, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă“.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top