Locuri

S-a pus la vânzare! Cea mai veche casă din România este scoasă la licitație. Unde se găsește aceasta și la ce valoare este estimată

libertatea.ro

Cea mai veche casă din România este situată în Sibiu. Aceasta a fost scoasă la licitație de către Artmark Historical Estate. Prețul nu este unul ușor de trecut cu vederea.

Datată cu precizie de specialişti după resturile unui pinion gotic găsit în podul locuinţei, casa negustorească de pe strada Turnului, numărul 7, din Sibiu îşi are începuturile în veacul al XIV-lea. Situat în una din cele mai pitoreşti zone ale centrului vechi, în “Oraşul de Jos”, într-o piaţetă istorică, imobilul face parte, alături de casa Bobel, din cercul restrâns al reşedinţelor urbane a căror construcţie a început în perioada anilor 1300-1400. Spre comparaţie, cea mai veche casă din Bucureşti, casa Melik – actualul muzeu Theodor Pallady, se poate lăuda cu o istorie de numai aproximativ 250 de ani.

Monumentul istoric are o suprafaţă utilă de 227 mp, etaj şi mansardă. Casa este construită pe un teren de 189 mp şi a fost scoasă la licitaţie la un preţ de pornire de 235.000 mp, echivalentul unei vile de lux nou construite. Valoarea clădirii este estimată între 300.000 şi 350.000 de euro.

Masivitatea acoperişului, forma aparte a construcţiei, precum şi o serie de elemente arhitecturale care se mai regăsesc doar într-o mică proporţie la alte imobile din centrul vechi al fostului burg săsesc, sunt câteva dintre elementele care o individualizează. Arhitectul Ioan Bucur descrie casa în lucrarea “Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu-Centrul Istoric” drept “o clădire trapezoidală, cu faţada spre piaţeta de la intersecţia străzii Turnului cu alte trei străzi. Faţada este organizată pe patru axe, cu uşi cu obloane pline şi panou de lemn pentru amplasare firmă (realizate în jurul anului 1900). Acoperişul înalt, cu trei ape, cu coama paralelă cu faţada, prezintă două lucarne ochi. Aripa dinspre faţada laterală, mai acută, este acoperită cu olane. La parter se păstrează plafoane refăcute cu bolţişoare pe şină metalică.(…) La etaj este un coridor acoperit semicilindric şi cu două travee în cruce”.

Pictura murală de secol XVI, urmele unui cuptor din cupru, un pinten de cavaler, o monedă din anul 1572 sunt alte câteva din descoperirile făcute de arheologi şi care vorbesc despre trecutul îndepărtat al casei. Mult mai amplu documentată este istoria sa recentă. Imobilul a aparţinut la începutul secolului al XX-lea Asociaţiei Măcelarilor, iar la parterul clădirii funcţionau mai multe spaţii comerciale. Ulterior casa a fost reşedinţa pianistei Maria Klein Hintz şi proprietatea negustorului român Ilie Floaşiu până la naţionalizarea de către regimul comunist.

În prezent, locuinţa trece printr-un anevoios proces de restaurare. Lucrările începute în anul 2007, însă momentan sistate, au salvat-o de la dispariţie. Au fost realizate subzidiri şi au fost montaţi tiranţi metalici de legare a pereţilor. S-a coborât nivelul de călcare, a fost turnată o centură de beton şi a fost înlocuită şarpanta astfel încât clădirea să ajungă la forma şi gabaritul iniţial. Jgheaburile de cupru, înlocuirea ţiglei şi olanelor, refacerea lucarnelor, branşamentele noi pentru utilităţi, toate au fost realizate cu o grijă deosebită acordată conservării elementelor autentice. De asemenea, au fost salvate zugrăvelile decorative de secol XVI de pe faţada casei, în vreme ce inscripţiile şi decoraţiunile murale interioare, inclusiv o frescă, au fost evidenţiate şi conservate.

Chiar dacă mai sunt lucruri de făcut, casa negustorească de pe strada Turnului este deja o atracţie a zonei. Adeseori proprietarul a pus-o la dispoziţia tinerilor artişti aflaţi în căutarea de spaţii neconvenţionale, iar între zidurile ei au avut loc spectacole de teatru sau expoziţii de artă, scrie Capital.ro.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top