Magazin

Proiectul spațial Galileo al UE, în etapa sateliților din a doua generație

Comisia Europeană a anunțat la mijlocul acestei săptămâni încheierea a două contracte cu Airbus și  Thales Alenia Space în valoare de aproximativ un miliard și jumătate de Euro pentru construcţia noii generații de sateliți Galileo, transmite BBC.

Prin contract, cei doi giganți industriali se obligă să construiască 12 sateliți, câte șase de fiecare, care vor fi transportați pe orbită începând cu anul 2024.

Noua generație Galileo, asemeni GPS-ului american, va permite localizarea dispozitivelor de tip smartphone cu o acuratețe de până la un metru. Dar tehnologia nu va fi folosită doar pentru sectorul telefoniei mobile, specialiștii găsind și alte beneficii pentru sectorul energetic, cel al transportului aerian și protecție împotriva amenințărilor emergente, după cum preciza anterior semnării contractului, Thierry Breton, comisar pentru piața internă în cadrul Comisiei Europene, fără a intra însă în mai multe detalii despre program.

Conform site-ului spacenews.com, noile tehnologii care vor fi încorporate în sateliții Galileo includ antene reconfigurabile digital, legături intersatelit, ceasuri atomice mai avansate și propulsie electrică.

Atât Airbus (Germania), cât și TAS (Italia) nu vor vorbi public despre contracte până când detaliile nu vor fi clar stabilite și toate documentele nu vor fi semnate. Acest lucru este probabil să ia câteva săptămâni.

Airbus și TAS au fost împreună încă de la lansarea proiectului Galileo în 2011/12.

Ulterior, societățile au pierdut comenzile de lot pentru sateliții operaționali de primă generație în fața unui consorțiu format din OHB-System (Germania) și Surrey Satellite Technology Ltd (Regatul Unit).

Acest consorțiu s-a desființat și nu a mai înscris pentru licitația celei de-a doua generații de sateliți atunci când Marea Britanie a părăsit UE.

OHB-System a participat în continuare la procesul de licitare, dar nu a avut succes.

Cât despre participarea viitoare a Marii Britanii la acest proiect, Paul Verhoef, director de navigație la ESA, preciza într-un briefing de presă desfășurat pe 14 ianuarie a.c., că “este, desigur, regretabil faptul că Regatul Unit este acum exclus din programele de navigație ale UE. […] Nu ne așteptăm să vedem participarea Regatului Unit la aceste programe. Aceasta este ceea ce este. Aceasta este realitatea politică a zilei”.

Statutul de “țară terță” al Regatului Unit exclude acum firmele engleze de la a participa la acele proiecte considerate de UE ca fiind strategice.

În acest moment oficialii ESA încearcă să identifice sursele pentru acele componente produse de Marea Britanie, mai notează spacenews.com.

Galileo are în prezent 24 de sateliți operaționali pe orbită, cu alte 12 modele de primă generație în diferite etape de asamblare, sau care așteaptă lansarea în spațiu.

Uniunea Europeană a alocat pentru următorul exercițiu bugetar pe șapte ani nu mai puțin de nouă miliarde de euro pentru Galileo și programul său soră Egnos.

Foto: Deutsche Welle

Proiectul spațial Galileo al UE, în etapa sateliților din a doua generație

Cele mai citite

To Top