Diverse

Profesorii și studenții Universității Hyperion regretă pierderea lui Eusebiu Ștefănescu

ESTEFANESCUAnunțăm cu tristețe despărțirea de Eusebiu Ștefănescu (Sebi), profesor strălucit, vreme îndelungată decan al Facultății de Arte „Geo Saizescu” din cadrul Universității Hyperion, și mentorul multor generații de actori. Cunoscut din filmele sale și de pe scena Teatrului Național, Eusebiu Ștefănescu a fost un om de maximă onestitate, generos și delicat, așa cum numai actorii mari știu să fie. Ni-l vom aminti mereu recitând și făcând complimente. Ne vom aduce aminte cuvintele sale binefăcătoare. A fost colegul nostru și a plecat pe drumul eternității, care este drumul tuturor.

Să-i fie călătoria plină de aventurile la care visează mintea unui artist!

„În drumul lui spre Dumnezeu sau risipit în pulberea lumilor, cu siguranță că recită din Nichita Stănescu. În memoria mea va rămâne mereu îmbrăcat cu sacoul său alb și grăbit să ajungă la o întâlnire. Cel mai adesea îl aștepta un general cu nume eliadesc, despre a cărui existență m-am îndoit întotdeauna. Oamenii care îl cunoșteau mai bine poate că aveau cunoștință de acest personaj, însă pentru mine nu este decât o manta care plutește pe deasupra lui Grand Hotel du Boulevard. Dar Sebi mai avea un subiect de discuție cu mine: un roman. Era un subiect cu intrigă polițistă, cu multe personaje și conflict ramificat. Cum mă vedea mă punea la curent cu noi detalii ale poveștii, care creștea în mintea sa. N-a mai apucat s-o scrie. În viața lui destul de scurtă au încăput atât de mulți oameni, încât puține clipe au fost doar ale sale. N-a refuzat pe nimeni. S-a înduioșat în fața oricărei nefericiri străine. Nu putea să fie indiferent, nu putea să urască sau să se răzbune. A fost unul dintre cei mai omenoși oameni din câți am cunoscut. Restul îl știți de pe scenă, din filme. Să aibă parte de fericirile morții!” – Doina Ruști, prof. univ. dr. la Facultatea de Arte „Geo Saizescu”.

DSC_0214

Eusebiu Ștefănescu, un recitator de poezie desăvârșit al zilelor noastre, a fost actor la Ploiești, apoi la Teatrul Mic și din 1996 la Teatrul Național din București.

A jucat în filme celebre, precum „Colierul de turcoaze”, „Ringul”, „Figuranţii!, „Liceenii Rock’n’Roll” şi şi-a împrumutat vocea în multe filme de animaţie. Actorul a mai jucat şi în filme precum „Departe de Tipperary”, „Ana”, „Falansterul”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, „Dragostea mea călătoare”, „Destinaţia Mahmudia”, „Colierul de turcoaze”, „Noi, cei din linia întâi”, „Pădurea de fagi”, „Figuranţii”, „Maria şi marea”, „Vinovatul”, „Telefonul”, „Trahir”, „Meurtres sous hypnose„, „Merge şi aşa”, „Despre morţi numai de bine”, „Păcală se întoarce”, „Duminica pierzi sau câştigi”.

Eusebiu Ștefănescu s-a dedicat și scrisului. Printre creațiile sale se numără „Arhivarul clipei — Din culisele scenei”, „Magister Vitae sau Magia oralității”, „Retorica limbajului scenic — Magul captiv”.

În anul 2013, Eusebiu Ştefănescu a fost numit Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti. Tot în acest an, Eusebiu Ştefanescu a fost premiat de Uniunea Cineştilor din România (UCIN) pentru activitatea remarcabilă în domeniul filmului, teatrului şi învaţământului universitar.

Membru al Senatului UNITER, Eusebiu Ștefănescu primea, în 2014, la Gala Premiilor UNITER, premiul președintelui pentru „contribuția sa la frumoasa rostire a poeziei”. La aproape un an de la primirea acestui premiu, Eusebiu Ștefănescu se stinge din viață.

DSC_0211

Astăzi, profesorii și studenții Facultății de Arte s-au întâlnit în sala de spectacol a Universității Hyperion, pentru a-l comemora pe cel care le-a fost profesor și coleg.

Imagini de la comemorare puteți vedea în albumul foto „Comemorarea lui Eusebiu Ștefănescu”.

Trupul neînsuflețit este depus la Teatrul Mic până mâine, 17 martie, ora 12:00. Acesta va fi înmormântat pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti, în jurul orei 13.30.

Odihnească-se în pace!

Cele mai citite

To Top