Cultural

Povestea celor 40 de mucenici de 9 martie

În fiecare an pe data de 9 martie sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.

În timpul împăratului Licinius( 308-324), sfinții mucenici erau ostaşi în armata romană staționară în Sevastia Armeniei și proveneau din zona Asiei Mici, mai exact din Capadocia.

 Agricolae,un aspru conducător militar împotriva creștinilor,aflând că un grup de 40 de ostași au refuzat să se închine idolilor și le-a impus să își lase credința. Chirion a răspuns în numele celor 40, acesta fiind cel mai mare dintre ostași: “Cum am luptat și am biruit pe vrăjmaşi, pentru împăratul pământesc, tot așa vom lupta și pentru Împăratul ceresc, împotriva vrăjmaşilor Lui”. Agricolae neputând să îi convingă să renunțe la credința lor în Hristos,i-a întemnițat timp de 8 zile și i-a bătut cu pietre, iar mai apoi le-a ordonat celor 40 de ostași să intre dezbrăcați în lacul înghețat al Sevastiei. În acea noapte s-au petrecut minuni: gheața s-a topit, apa s-a încălzit și 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra celor 40 de mucenici. În zorii zilei, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit picioarele și au fost lăsați acolo să își dea ultima suflare.

image1

 Cei 40 de soldați creștini: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Sfintii-40-de-mucenici

 9 martie(ziua de Mucenici) este considerată începutul Anului Agrar, în calendarul popular și este celebrat între zilele friguroase ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

Ritualuri de alungare a gerului:

  • jocul copiilor peste foc
  • lovirea pământului cu maiuri sau bâte
  • rostirea descântecelor tradiționale

Scoaterea plugului la arat este un obicei în toate comunitățile rurale. După ce plugul este trecut prin foc de către faurul satului,reparat și curățat, între plugari se încheie o convenție de tovărășie pe timpul aratului, iar în dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei și astfel se deschidea ciclul sărbătorilor de primăvară împreună cu numeroasele obiceiuri tradiționale.

 

To Top