Social

”Peste noapte”, educația este din nou în suspans

Huff.ro

Ministerul Educației Naționale, a retras modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, de pe siteul acestuia, la nici o zi de la publicare.

Ministerului Educației, i se aduc reproșuri cu privire la subiectele publicate, precum că ar fi fost modificate tradițional ”peste noapte”, fără dezbatare publică. În subiectele propuse de către acesta, se aflau și teste grilă. În opinia președintelui Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia, noile subiecte au speriat elevii, pentru că aceștia s-au pregătit pe un anumit tip și, chiar dacă nu se modifică materia, vor da examen pe un alt tip de subiecte. Pe de altă parte, se consideră că prin această modificare a subiectelor fără consultare publică, se încearcă artificial creșterea ratei de promovare, deoarece este mult mai simplu de copiat.

Profesorii de Limba și literatura română, consideră că este aberant că se încearcă limitarea interpretărilor la o grilă bine determinată. “La Bacalaureat, mi se pare că alegerile sunt absolut nefericite, pentru că vor să aplice grila pe un text literar. În modelul de subiect publicat de Minister pentru profilul real au ales un text liric, de Arghezi, unde vorbim clar de ambiguitate, de expresivitate, unde se lucrează cu sensuri figurate, cu procedee artistice care implică interpretări multiple”, a declarat pentru edupedu.ro, profesorul Cătălina Popa.

“Părerea mea este că subiectele sunt făcute în așa fel făcute încât să crească în mod artificial procentul celor promovați. Au mărit ponderea Subiectului 1, care oricum era cel mai ușor, de la 3 la 4 puncte în economia tezei, deci cu un punct din oficiu înseamnă deja nota 5. Nivelul de dificultate aferent problemelor de la nivelul 1 este absolut jenant, adică practic îi întreabă cât face 1+2+4 pot să zic. Și evident că fiind grilă este absolut imposibil sa asiguri corectitudinea probei, cu toate camerele, cu toți supraveghetorii, este absolut imposibil să eviți ca informația să circule”, se arată într-o declarație a profesorului Bogdan Enescu, citat de edupedu.ro

Paul, elev în clasa a 12-a, la un liceu din Capitală, a declarat pentru Hyperflash, că acum presiunea a cresut pentru el. ”Dacă ne apucăm să ne pregătim pe aceste modele iar peste câteva luni iar se modifică? Educația ne tot ține în suspans și își bate joc de noi. Reușita minsterului este că va crește rata de promovare, așa… peste noapte”.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top