Politic

Obama oprește retragerea trupelor din Afganistan

obamaafghan-1402_36a7367d43186ef41430878d3c0ac3dbStatele Unite vor menține nivelul actual de 9.800 de militari din Afganistan, deși numărul lor trebuia redus la 5.500 până la sfârșitul anului, informează CNN.

Anunțul vine odată cu vizita președintelui afgan Ashraf Ghani la Casa Albă și a participării acestuia împreună cu președintele Barack Obama la o serie de întruniri.

Ghani a solicitat Statelor Unite să ia în considerare reglarea calendarului retragerii, precum și acordarea unui sprijin mai mare din partea trupelor americane în următorii câțiva ani, în timpul unei tranziții către o retragere completă.

„Termenul pentru o retragere a soldaților, cu excepția unei forțe de securitate obișnuite la ambasadă și pentru o normalizare a prezenței noastre în Afganistan rămâne sfârșitul anului 2016”, declară Obama într-o conferință de presă susținută ieri împreună cu Ghani.
Acesta a mai subliniat și faptul că tranziția trupelor dintr-un rol de luptă nu a încetat.

În prezent, există 9.800 de soldați americani care oferă instruire și sprijin în Afganistan, precum și 3.000 de soldați din alte țări membre NATO. Administrația Obama a planificat reducerea acestui număr la aproximativ 5.500 până la sfârșitul acestui an, înainte de a retrage complet trupele până la sfârșitul anului 2016.
Ghani și-a exprimat îngrijorarea că un astfel de calendar ar putea periclita situația pe teren, având în vedere că trupele afgane continuă să se lupte cu talibanii și Al-Qaida.

„Câștigurile instituționale care ar fi realizate prin intermediul consilierii și rolului de asistență oferite vor fi cele ce vor garanta că investițiile din ultimii 14 ani vor da roade,” spune Ghani în timpul conferinței de presă de ieri.

Ghani a discutat, de asemenea, nevoia țării sale de sprijin în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, cu secretarul de stat John Kerry și secretarul apărării Ashton Carter.

„Pacea este obiectivul nostru, dar pace din putere, o pace durabilă care va aduce cu ea cooperare regională,” declară președintele afgan.
„Ceea ce am subliniat și convenit este că suntem parteneri strategici. Suntem legați prin interese comune și vom acționa împreună pentru a asigura atât securitatea Statelor Unite, cât și securitatea Afganistanului”, continuă acesta.

Sursa foto: www.nbcnews.com

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top