Cultural

O mare de lacrimi – o poveste captivantă, puternică, tulburătoare

Inspirată de cea mai mare tragedie maritimă – scufundarea vasului german Wilhelm Gustloff în Marea Baltică, Ruta Sepetys aduce în atenția publicului un accident șocant petrecut în timpul celui de-al doilea război mondial, o poveste captivantă care îți reamintește de fața nemiloasă a războiului.

Este sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar mii de refugiați caută o cale de scăpare din Prusia Răsăriteană și din calea trupelor lui Stalin. Ducând o luptă nemilosă pentru supraviețuire, mii de femei, bărbați și copii încearcă să scape de armata roșie și să ajungă la bordul vasului german Wilhelm Gustloff care promite siguranță și libertate. Printre cei prinși în această capcană mortală îi întâlnim și pe cei patru protagoniști, din perspectiva cărora este spusă povestea: Joana, Florian, Emilia și Alferd.

Chiar dacă Ruta Sepetys spune povestea unei tragedii în care mii de oameni și-au pierdut viața, ea ne reamintește și de bunătatea și puterea de sacrificiu de care poate da dovadă un om, care indiferent de toate încercările și pierderile la care a fost supus nu a uitat ce înseamnă umanitatea și nu a lăsat războiul să îi distrugă bunătatea.

O poveste pe care trebuie să o citești cu sufletul pentru a o înțelege, o poveste care îți reamintește că îndiferent din ce tabără faci parte, peste tot există pierderi.

„Sepetys, maestra ficţiunii pentru tineret şi adolescenţi, realizează o imagine panoramică asupra unei tragedii de proporţii din perspective profund nuanţate şi convingătoare.” — Entertainment Weekly

,,Captivantă… puternică… obsedantă și tulburătoare.” — The Washington Post

,,Trebuie neapărat citită atât de adulţi, cât şi de adolescenţi.” — New York Times Book Review

,,Obsedant, sfâşietor, plin de speranţă şi de-a dreptul magnific… unul dintre cele mai bune romane pentru adolescenţi, cum de mult n-a mai apărut.” — Salt Lake Tribune

Născută și crescută în Michigan, într-o familie de artiști, iubitori de carte și de muzică, Ruta Sepetys este o autoare de ficțiune istorică apreciată în toată lumea. Romanele ei au fost nominalizate la Carnegie Medal, au fost publicate în patruzeci și cinci de țări și traduse în treizeci și șase de limbi. Ruta locuiește cu familia în Nashville, Tennessee.

 

Sursă foto: 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top