Texte și Protexte

O aberaţie utilă: de ce ne este frică de fantome?

Că tot “ne vânturăm emoţiile” vizavi de perioada împrumutatei sărbători de Halloween pe meleagurile mioritice, am hotărât să vă invit să luaţi parte la un mic joc de imaginaţie, derivat din stereotipiile cotidiene, legat de părerea mărturisită de copii şi negată uneori ipocrit de majoritatea “omilor” mari: “frica de fantome” (buhuu!!). Teama de fantome, monştri, zombie, vrăjitoare, etc. este atent inoculată în percepţia noastră încă de la vârste fragede.

Dar ce anume produce această teamă?

fantomeLa această întrebare răspunsuri pot fi multe, putem însă conchide că unul dintre cele mai eficiente surse de inoculare a fricii de fantome în mentalul colectiv este filmul horror; vezi un film de groază şi, o săptămână după aceea, faci eforturi supraomeneşti să nu mergi la toaletă noaptea, de frică ca nu cumva să dai nas în nas cu fantome din film sau cu mai ştiu eu ce rezultat al imaginației tale, plecat tot de la înfățișarea personajelor din peliculă, desigur.

Sunt convins că atunci când vine vorba de monştri, vrăjitoare pe mături zburătoare, zombie sau mai ştiu eu ce arătări, opinia generală este aceea că ele nu există. Situaţia devine delicată atunci cănd aducem în discuţie existenţa spiritelor. Părerile sunt extrem de împărţite, în sprijinul existenţei fantomelor venind o mulţime de oameni care spun că s-au găsit în situaţia de a avea contact cu o entitate fantomatică. Mai mult decât atât, unii dintre aceştia aduc dovezi pentru a-şi sprijini afirmațiile.

De ce sunt rele aceste fantome?

În orice situaţie în care sunt implicate fantome, percepţia aproape imediată este una temătoare, anxioasă, etc. De ce? Imaginea care înfățișează fantoma într-o peliculă este întotdeauna însoţită de o coloană sonoră. Ei bine, acea coloană sonoră este special creată să inducă starea de frică, anxietate, nesiguranţă. Binenţeles, arătările acelea hidoase expuse în filme nu vor fi niciodată regăsite în vreun caz real de contact cu vreun spirit. Cazurile de paranormal povestesc de o entitate spirituală cu o înfăţişare difuză, ori una invizibilă, care de cele mai multe ori reuşeşte să mişte vreun obiect. În nici un caz aceste fantome nu scot sunetele acelea înfricoşătoare care ne sunt date spre a le auzi în filme sau în clipuri video, de asemenea sub nicio formă nu avem o coloană sonoră de fundal atunci când experimentăm o asemenea situaţie.

Așadar, percepţia aparent acceptată de majoritatea dintre noi, anume că aceste entităţi spirituale sunt rele, poate fi foarte uşor supusă îndoielilor. Este imperativ de reţinut faptul că foarte puţini dintre noi se regăsesc la un moment dat în situaţia de a se afla în prezenţa unui spirit; majoritatea oamenilor percep ca fiind bun sau rău acest fenomen paranormal prin filtrul controlat de inşii din spatele marelui sau micului ecran.

Cele mai citite

To Top