Diverse

NASA a publicat prima înregistrare cu sunetul elicopterului Ingenuity, aflat pe Marte

NASA a făcut publică, vineri, pentru prima dată,  o înregistrare a sunetului elicelor mini-elicopterului Ingenuity, preluat de roverul Perseverance, de pe Marte, potrivit AFP.

Agenţia Spaţială Americană a difuzat pe contul de Twitter noi imagini surpinse de robotul lui Ingenuity pe 30 aprilie, de această dată însoţit de sunet.

Videoclipul, de aproape 3 minute, începe cu sunetul vântului care suflă în craterul Jezero, unde Perseverence a aterizat la data de 18 februarie cu scopul de a găsi urme de viață.

Sursa video: NASA Jet Propulsion Laborator

Ingenuity decolează şi se aude zgomotul uşor al palelor care se învârt de aproape 2.400 de ori pe minut pentru o călătorie dus-întors de 260 de metri în total. Inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul putea fi înregistrat, Perseverence fiind la 80 de metri de locul de decolare şi de aterizare, potrivit news.ro.

Atmosfera marţiană, compusă din 96% dioxid de carbon, are o densitate echivalentă cu doar 1% din cea de pe Pământ, ceea ce face ca zgomotele să fie mai estompate.

“Este o surpriză foarte bună”, a spus David Mimoun, profesor în sisteme spaţiale şi ştiinţă planetară la Institutul Superior de Aeronautică şi Spaţiu (ISAE-SUPAERO) din Toulouse, în sud-vestul Franţei.

“Am făcut teste şi simulări iar asta ne-a făcut să credem că microfonul abia aude sunetul elicopterului, deoarece atmosfera de pe Marte limitează propagarea sunetului”, a explicat el.

Perseverance dispune de o SuperCam care analizează rocile pentru a ajuta la determinarea structurii chimice şi mineralogice a suprafeţei Planetei roşii. Acest instrument dispune de un microfon care înregistrează sunetul laserului atunci când îşi atinge ţintele, care sună ca un clic, oferind elemente suplimentare, cum ar fi asprimea lor.

Înregistrarea zborului mini-elicopterului Ingenuity “este o mină de aur pentru a înţelege atmosfera marţiană”, a subliniat David Mimoun.

Sursa foto: nasa.gov

NASA a publicat prima înregistrare cu sunetul elicopterului Ingenuity, aflat pe Marte

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top