Social

Mutat la demisol, a decedat în câteva ore

PatriarhiaMarin Savu, un bătrân în vârstă de 78 de ani, somat în vară de Patriarhia Română să evacueze locuinţa în care stătea de aproape 60 de ani, a murit astăzi într-o cameră de la demisolul clădirii. Locul i-a fost pus la dispoziţie ieri, cu mai puţin de 8 ore înainte de constatarea decesului. Acesta suferea de coxartroză, fiind operat de mai multe ori. Casa în care a locuit este amplasată în centrul Bucureştiului pe Calea Şerban Vodă nr.31 şi aparţine Patriarhiei Române.

Slujitorii Domnului i-au trimis în vară un ordin de evacuare, motivul intentat ar fi fost demararea unor lucrări de igienizare. Bătrânul declara însă în data de 14 iulie a acestui an că s-ar urmări scoaterea lui din casă pentru a aduce pe altcineva. Bărbatul a declarat de asemenea în vara acestui an că e dreptul lui să stea acolo, drept câştigat de la tatăl său. Preotul Alexandru Săvulescu a fost slujitorul Bisericii ” Sf. Spiridon Nou ” timp de 42 de ani.

La data pensionării, în anul 1960, familia s-a mutat din Casa parohială ” Sf. Spiridon Nou ” în acest apartament pe baza ordinului de repartiţie nr. 2523/19.12.1960, emis de Sfatul Popular al Raionului Nicolae Bălcescu, aşa cum reiese din ultima cerere de prelungire a contractului de închiriere formulată de Marin Savu pentru Patriarhia Română.

Deşi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat în luna iulie a acestui an că spaţiul pe care îl foloseşte bătrânul măsoară 122 de metri pătraţi, din aceeaşi cerere mai sus amintită reiese că din anul 1969, după decesul tatălui său, apartamentul a fost împărţit în două unităţi locative. Astfel, din totalul spaţiului de locuit, doar 44,99 metri pătraţi (două camere) au fost preluaţi de Marin Savu împreună cu mama şi cu soţia sa, contractul de închiriere fiind reînoit şi actualizat conform ordinului de repartiţie nr. 19971/29.12.1969 emis de Arhiepiscopia Bucureştilor.

Chiar dacă Marin Savu îndeplinea condiţiile legale prevăzute de art. 42-43 din Legea locuinţei nr. 114/1996 pentru acordarea unei locuinţe sociale, Constantin Stoica a adăugat că acesta avea statutul de persoană tolerată, considerând situaţia ca fiind o problemă de moralitate, nicidecum un caz social.

Întreaga sa viaţă s-a derulat în strânsă legătură cu acest spaţiu şi cu Sfânta Biserică. În adolescenţă urca cele 100 de trepte din turla Bisericii pentru a trage clopotele sau a bate toaca. În perioada anilor ‘50-‘60 Marin Savu a muncit voluntar la consolidarea temeliei Bisericii (au fost scoase grinzile din lemn şi înlocuite cu grinzi de beton) şi permanent a participat la activităţile de întreţinere şi curăţare a spaţiilor verzi din curtea Bisericii.

O persoană apropiată defunctului a declarat că în perioada celor 55 ani cât a locuit acolo, alături de ceilalţi locatari din imobil, Marian Savu a investit muncă şi bani pentru menţinerea şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, suportând integral costurile cu realizarea instalaţiei de racordare la reţeaua de gaze naturale, înlocuirea ţevilor pentru alimentarea cu apă şi a celor pentru scurgerea rezidurilor, confecţionarea porţilor şi gardului ce separă curtea de stradă. De asemenea, începând cu 1990, timp de aproape 12 ani, s-a ocupat voluntar, fără nici o plată, de administrarea imobilului.

Cele mai citite

To Top