Mina de petrol este una dintre numeroasele atracții ale comunei Sărata-Monteoru, județul Buzău, România. Este situată între Dealurile Istriței, în partea de sud-est a Subcarpațiilor de Curbură și a devenit prima din Europa, acesta fiind inaugurată în perioada interbelică.

Sistemul  de extragere a petrolului, unic în Europa se face prin puțurile săpate în subteran datorită boierului Grigore Monteoru, fiind primul care a știut să valorifice zona de deal a Buzăului unde se găsea acest zăcământ în abudență.

Zielinski+Wladislaw+-+la+mina

Scurt istoric:

În anul 1880, Grigore Monteoru a devenit proprietarul exploatărilor de petrol din Sărata-Monteoru. Mina a fost săpată în anul 1874, dar exploatarea petroliera a fost extinsă până în perioada interbelică, acesta fiind inaugurată în anul 1925.

În anul 1923 petrolul se extrăgea prin puțuri, iar din anul 1925 petrolul se extrăgea prin galerii, această metoda fiind utilizată și în ziua de astăzi.

Din galeriile principale s-au forat în anul 1931, sonde orizontale de aproximativ 4.000 de metri lungime. Până astăzi au rămas active aproximativ 1.600 de metrii din sondele inițiale deoarece restul sunt surpate sau în pericol de surpare.

sonda-de-petrol

Adâncimi de extragere:

  • între 240 și 320 de metri adâncime.
  • de la 304 metri adâncime pungile de țiței sunt vizibile cu ochiul liber.

Cum a fost săpată mina:

  • Pentru săparea puțurilor s-a folosit un sistem de oglinzi care reflectau lumina în adancime.
  • Doi muncitori săpau și încărcau gălețile acționate cu ajutorul tracțiunii animale. Eliminau roca și aduceau materialele necesare pentru realizarea obiectivului.

Cum se putea respira 320 de metri sub pământ:

  • La început cu ajutorul unui sistem de foale care pompau aer prin tuburile de sub pământ ce era acționate manual.
  • Mai târziu cu ajutorul ventilatoarelor pneumatice care erau acționate electric.
  • poza-mina-de-petrol-monteoru

Prezent:

Cu toate că obiectivul se găseste ca fiind deschis pe hărțile turistice, accesul se poate face numai după obținerea mai multor aprobări de la grupul Petrom-OMV, deoarece acum aparține acestora.

Acum producția de petrol este de 5 tone pe zi, pe când în anul 1989 producția era de 35 de tone de țiței pe zi.

Mina de petrol de la Sărata-Monteoru este unul dintre monumentele UNESCO, datorită acestui lucru se află înca în funcțiune.

Cei șase angajați ai minei se supun unor reguli riguroase precum:

  • nu au voie să mănânce sau să bea apă în subteran
  • nu pot lua cu ei obiecte proprii

Acum sursele de lumina ce se află în subteran sunt închise etanș cu aer comprimat.

În vecinătatea minei se află amenajat un muzeu în care sunt expuse machete ale obiectivului petrolier, unelte, fotografii din acea perioadă și vagoneți de extracție.

 

Mina de petrol de la Sărata-Monteoru – singura mină de petrol din Europa care produce 5 tone de țiței pe zi
To Top