Texte și Protexte

Michael Cheval-arta absurdului

O balerină jucând tenis cu un ou, șampanie ce luminează paharul inducând impresia unui bec, picioare de femeie susținând o masă, diferite elemente bizare combinate unele chiar iluzorii, folosite ca simboluri pentru a transmite un mesaj estetic. Imagini ce te induc într-o vrajă atunci când le privești.

Michael Cheval Tu Art Hyperflash

Absurditatea este subiectul principal al lui Michael Cheval, dar el creează definiția proprie a absurdului, fiind lansatorul acestui curent în domeniul plastic .

Michael Cheval este un artist plastic contemporan de notorietate ce a început să picteze la vârsta de 2 ani.”Astăzi copiii vizionează desene animate la televizor, pentru mine cele mai interesante lucruri din lume au fost o coală de hârtie și un penel”, declară artistul.

Michael Cheval - Tu Art4 Hyperflash

Domenii supranaturale, iraționalul și misterul este exprimat simplu și clar în picturile lui, ce de multe ori unele sunt asemeni unor fotografii.

Absurditatea lui Cheval este un joc  al imaginației, unde toate elementele sunt atent alese pentru a construi o poveste fantezistă. El declară că absurditatea „este o realitate inversată,  o logică sucită”. Familiarul este invadat inevitabil de suprareal.

Artistul creează un pact cu cel cei privește operele, îl transportă pe aceasta într-un loc ce este totodată real și imaginat, logic și totodată observat. „Totul e magie în jurul nostru, oamenii uită asta. Eu cred că dacă arăt cât de frumoasă e viața și oamenii cât de frumoși sunt, poate oamenii vor începe să se gândească cât de încântătoare este” a spus acesta.

Cheval mărturisește că procesul începe cu o idee abstractă prin schițarea detaliilor ce vor fi incluse, adăugându-i-se ulterior alte elemente ce dezvoltă lucrarea puțin altfel decât prevedea inițial.„Niciodată nu e de ajuns pentru mine ceea ce fac. Mereu sunt în căutare, mereu încerc să găsesc ceva nou ca tehnică, mereu încerc să dezvolt cât mai mult lucrurile, să surprind cât mai mult neconvenționalul”, explică acesta.

Michael Cheval 96 Hyperflash

În creațiile sale ne este lăsată impresia că timpul își pierde însemnătatea, impresia de transcendere dintr-o lume în alta. Totodată este captată precum într-o fotografie viața ca o scenă cu niște corzi fin controlate de mâna divinității.

În același timp artistul transpune în creațiile sale și personaje din basmele copilăriei în maniera absurdului. „Încerc să mă joc cu imagini pe care toată lumea le cunoaște; cenușăreasa, albă ca zăpada, scufița roșie și încerc să-mi imaginez cum ar arăta în viziunea mea”, mărturisește acesta. Personajele sunt reconoscibile, dar backgroundul și elementele de decor provin din imaginația artistului, elemente ce dau operelor ineditul.

De asemeni, alte elemente foarte des ilustrate de către Cheval sunt instrumentele muzicale. „Muzica și sunetul pot fi o parte a imaginii și totodată vreau să arăt frumusețea instrumentelor. Las oamenii să-și imagineze sunetul”.

Odată terminată creația lui Cheval este ca o piesă în absurdul teatru al acestuia. El construiește costumele, rolurile, personajele, culorile și povestea dar regizorul este cel ce îi vizionează arta.

Lucrările lui Cheval sunt grupate pe teme și o parte din ele sunt expuse în  Rusia la Muzeul de Arte Frumoase din Volgodonsk și în mare parte la Cheval Fine Art Inc, organizație întemeiată de către acesta cu scopul promovării artei proprii. Printre deținătorii de tablouri ce îi poartă numele sunt Gina Lollobrigida, Ernst Fuchs (artist) și Ian Gillan.

Michael Cheval 57 Hyperflash

cheval hyperflash melody-of-the-rain-cheval hyperflash
Michael Cheval - TuArt@ Hyperflash Michael Cheval 56 Hyperflash Michael Cheval Tu Art1 Hyperflash sounding-silence-cheval hyperflash

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top