Sănătate

Mersul nordic, un nou sport în România

Nordic Walking provine din Finlanda şi este o metodă nouă de mişcare în aer liber pentru toţi, care oferă un stil de viaţă sănătos şi activ. Un student al Facultății de Educaţie Fizică a început să studieze mersul nordic ca exercitiu de fitness.

Istoria mersului nordic e destul de recentă.

Din 1997 a început să cucerească toată lumea. Este considerată o activitate fizică la îndemâna tuturor, deoarece este un mers natural la care se adaugă utilizarea a două beţe cu funcţie de împingere. Asta înseamnă că implică un număr mare de mușchi (90% din muşchii corpului).

 Beţele folosite sunt diferite de cele de trekking, care au functie doar pentru sprijin. Prin acest tip de mers, creşte consumul energetic şi se reglează funcţiile sistemului cardio-circulator. Poate fi considerată una dintre cele mai complete activităţi sportive.

Se poate practica în orice anotimp, indiferent de vârstă, atât la nivel de fitness, cât şi la nivel sportiv sau pur şi simplu pentru a îmbunătăţi sănătatea. În Occident, fiind un fenomen mai cunoscut şi „testat”, este recomandat de doctori pentru a preveni sau pentru a trata diverse afecţiuni.

Studiile demonstrează că în timpul practicării mersului nordic, percepţia de oboseală este mai scăzută şi permite efectuarea activitaţii fizice de lungă durată. Este ideal pentru oamenii care nu sunt obişnuiţi cu efortul fizic.

Unde se practică?

Ne întâlnim cu practicanți de nordic walking în aer liber, la munte, la mare, în pădure sau în oraș (urban walking). De aproximativ doi ani, Barbara Lombardi (italiancă stabilită la București, singurul Master Trainer din România) a format un grup care se întâlneşte regulat în parc. Periodic se organizează ieşiri la munte, în pădure şi la mare. Echipa din Romania participă și la Festivalul Internațional de Nordic Walking din Italia.

Cine practică?

Poate fi practicat de la cei mai mici la cei mai în vârstă! Cei care vor beneficia din plin sunt cardiopaţii şi persoanele cu dureri de spate. Este indicat şi pentru cine trebuie să piardă în greutate, pentru că se ard mai uşor grăsimile. Efortul poate fi prelungit (prin bețele de nordic walking, greutatea se împarte în 4 puncte de sprijin, 2 prin picioare și 2 prin bețe) şi nu are impact negativ asupra genunchilor, gleznelor sau zonei lombare (un lucru foarte important pentru cine are probleme de spate). Se pierde greutate dar în acelaşi timp se tonifică mușchii, și se lucrează 90% din muschii corpului!

Care sunt beneficiile?

– echilibrul fizic şi mental

– îmbunătăţeste sistemul cardiovascular

– asigură pierderea în greutate şi tonifierea mușchilor

– rezistenţa la efort

– contact cu natura

– eliminarea stresului

– distracţie şi prietenie

– autostimă

– dezvoltă creativitatea

– imunitate

BENEFICII GENERALE

– restabileşte valorile de tensiune pentru că arde grăsimile;

– protejează organismul de osteoporoză şi osteoartrită prin efortul moderat continuu care stimulează asimilarea calciului în oase, produce elastină şi colagen;

– cu nordic walking sunt arse în special grăsimile, apoi carbohidraţii şi zaharurile.

BENEFICII ASUPRA SANĂTĂŢII

– e mai eficient cu 40 – 50% în comparaţie cu mersul normal (walking), implică 90% din mușchi (aproximativ 600);

– menţine în exercitiu 4 din cele 5 forme de solicitare motorie: rezistenţă – forţă – mobilitate – coordonare;

– calmează contracţiile din zona cervicală și a umerilor;

– întârzie procesul de îmbătrânire;

– stimulează eliminarea hormonilor de stres;

– îmbunătăţeşte activitatea inimii;

– întăreşte sistemul imunitar.

Previne:

– diabetul

– osteoartrita (uşoară)

– osteoporoza (uşoară)

– obezitatea

– leziunile la picioare

– probleme psihofizice

– infarct, ateroscleroza, accidente vascular-cerebrale

– boli neurodegenerative

De ce ar trebui să apelăm la un instructor calificat?

Pentru a obţine maximum de beneficii descrise mai sus tehnica devine foarte importantă.  În plus, dacă reproducem o mişcare greşită la început, va fi dificil de a corecta mai tarziu. Un instructor calificat poate oferi elementele de bază pentru a efectua mişcarea corectă. În scurt timp va începe formarea unor instructori în Romania pentru a putea fi practicat de cât mai mulţi adepţi din ţară. Dacă sunteţi interesaţi, o puteţi contacta pe Barbara direct pe pagina de facebook: Nordic Walking Romania

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top