Magazin

Marea Britanie și alte 10 state din UE permit, din nou, utilizarea pesticidelor dăunătoare albinelor

Un pesticid despre care se crede că dăunează albinelor a fost autorizat recent pentru utilizare de urgență în Anglia, în ciuda unei interdicții anterioare, informează BBC.

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale, DEFRA, a declarat că folosirea acestuia este strict necesară pentru a combate   un virus care amenință semințele de sfeclă de zahăr. Reprezentanții acestuia insistă că va măsura fi aplicată doar în 2021. Alături de Marea Britanie, alte 10 țări din UE, inclusiv Belgia, Danemarca și Spania, țări cu producție semnificativă de zahăr, au acordat la rândul lor autorizații de urgență pentru folosirea acestui pesticid bazat pe tiametoxamul, substanța chimică despre care se știe că afectează populațiile de albine. Studiile științifice realizate de-a lungul anilor au arătat strânsa legătură dintre utilizarea acestor substanțe chimice și declinul albinelor și al altor viețuitoare care polenizează plantele.

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru emisiunea Newsbeat de la BBC că măsurile „vor fi strict controlate pentru a minimiza orice risc potențial pentru polenizatori”.

De partea cealaltă, Milan Wiercx van Rhijn, de la organizația caritabilă Bees for Development, s-a arătat extrem de  „dezamăgit” de decizia guvernului.

El spune că insectele joacă un rol vital în lanțul alimentar, aproximativ o treime din alimentele pe care le consumăm bazându-se pe polenizarea făcută în principal de către albine.

”Dacă omorâm albinele care sunt pietrele de temelie ale lanțului, vom ucide toate animalele”, spune el pentru BBC 1  Newsbeat. “Este greu de înțeles cât de mult impact va avea acest fapt asupra noastră.”

Milan este de acord că este important să protejăm sfecla de zahăr,  dar spune că guvernul trebuie să găsească o altă cale pentru a o face. “Dacă mergem în continuare cu aceste soluții pe termen scurt nu vom mai ajunge niciodată la punctul în care nu foloseam aceste produse.”

“Am crezut că am văzut sfârșitul erei cestor substanțe chimice. Dar ele revin, se strecoară pe furiș înapoi acum.”

Reprezentantul Bees for Development sugerează că omenirea trebuie să se concentreze mai mult pe dimensiunea unei „bio-abundențe puternice și rezistente”, fapt ce ar permite lucrurilor să evolueze constructiv și nu distructiv.

“Aveți grijă de florile de primăvară, deoarece acestea vor oferi hrană polenizatorilor. În toate privințele, ar trebui să ne gândim la stilul nostru de a ucide totul folosind pesticide.”, a mai spus Milan Wiercx van Rhijn

În replică, purtătorul de cuvânt al DEFRA spune că această autorizație de urgență a fost dată doar pentru că este o „circumstanță excepțională în care bolile sau dăunătorii nu pot fi controlați prin alte mijloace rezonabile”. El a adăugat că „protejarea polenizatorilor este o prioritate pentru acest guvern”.

În 2018, UE și Marea Britanie au interzis, cu mici excepții, utilizarea pesticidelor, din cauza pagubelor grave pe care le-ar putea provoca albinelor.

La momentul intrării în vigoare a interdicției, Michael Gove, pe atunci secretar de mediu, a declarat că Marea Britanie este în favoarea acesteia, deoarece nu își permite „să pună în pericol populațiile noastre de polenizatori”.

Marea Britanie și alte 10 state din UE permit, din nou, utilizarea pesticidelor dăunătoare albinelor

Cele mai citite

To Top