Cultural

Maia Morgenstern și “Secretul din carte”

Maia Morgenstern a dezvăluit publicului bucureștean „Secretul din carte”.  Aceasta a fost invitată  joi, ora 18:00, la Biblioteca Națională pentru a-și împărtăși experiențele cu “cartea”.  Moderatoarea acestui program a fost scriitoarea Doina Ruști.

Maia Morgenstern a recunoscut că la școală nu o interesau toate orele așa că a făcut din bibliotecă un refugiu.

“Biblioteca era pentru mine un labirint în care mă pierdeam, uitam cum trece timpul, puteam să evadez într-o lume doar a mea, lume pe care o construiam citind. Părinții mei au fost dezamăgiți că nu am început să citesc mai devreme, dar când am descoperit această plăcere, mă simțeam ca o prințesă ce călătorea liberă într-o lume propusă de autor”, a declarat Maia Morgenstern.

12825643_521657531346887_816393373_n

Cartea recomandată de actrița de film și teatru a fost  “Poveste despre dragoste și întuneric”, scrisă de Amos Oz, un roman premiat cu zeci de distincții literare, printre care Premiul Goethe și Premiul France Culture. Romanul îl are drept protagonist chiar pe însuși autorul său. Doamna Maia Morgenstern a citit câteva pagini publicului, în care se prezintă copilăria lui Amos Oz în Israelul secolulul XX.

Întrebată de către Doina Ruști care a fost prima carte citită, Maia Morgenstern, a răspuns că cel mai probabil “O mie și una de nopți” varianta lui Eusebiu Camilar. “Într-un apartament cu 2 camere, ticsite de cărți, mama obișnuia să îmi citească până adormeam. Odată am făcut varicelă. Atunci am început să citesc. Îmi lipsea vocea mamei, dar am descoperit plăcerea de a citi singură povești orientale, care îmi stârneau curiozitatea ”.

Maia Morgenstern a divulgat și momentul în care s-a întâlnit pentru prima dată cu teatrul: „ primul spectacol de teatru se întâmpla în curtea copilăriei. Cu o basma legată în jurul capului, mă imaginam prințesă. Tata a insistat să citesc teatru, dându-mi în mână „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale ”.

Întrebată dacă își amintește de cărțile care a inspirat filmele în care a jucat, faimoasa actriță a răspuns că „Balanță”, de Ion Băieșu, a fost o carte care a impresionat-o. “A fost un dar nesperat să joc în acest film, am descoperit un Ion Băieșu cu totul altfel decât mi-l imaginam când am citit cartea”.

Don Quijote a fost un alt personaj care a răvășit-o pe Maia Morgenstern, “ m-a emoționat, tulburat, motivat să îmi adun tot curajul. Don Quijote trăia într-o lume a cărților ”.

12825620_521657201346920_1737919603_n

“Secretul din carte” este un proiect implementat de către Biblioteca Națională a României în parteneriat cu Fabularia 8, Universitatea București, Facultatea de Arte a Universității Hyperion și Inspectoratul Școlar București, care va avea loc în fiecare joi la ora 18:00 la Biblioteca Națională.

Proiectul are ca scop readucerea în lumină a cărților și a cititului în rândul generație tinere. Printr-o oră de lectură în care diferite personalități culturale vorbesc despre această pasiune, proiectul dorește să provoace tineri să citească cât mai mult.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top