Social

Layla Richards, fetița care a învins leucemia

Layla Richards este prima persoană din lume care a fost tratată de leucemie cu ajutorul terapiei revoluționare denumită “ Designer Immune Cells”.

În vârstă de 1 an, Laya urma un tratament pentru combaterea de leucemie acută limfoblastică, început încă de când avea doar 14 săptămâni de viață. Tratamentul pe care îl urma consta în chimioterapie, proceduri experimentale, transplant de măduvă și nenumărate teste de sânge. Cu toate acestea, cancerul continua să i se răspândească în tot organismul. Cu 5 luni înainte părinții fuseseră înștiințați de faptul că fetița lor era pe moarte.

„Doctorii nu vor să spună “că nu a mai rămas nimic de făcutși ca atare oferă îngrijire paliativă și uneori aceasta este într-adevăr singura opțiune. Cu toate acestea, noi nu am vrut să renunțăm la fiica noastră. Așadar, am rugat doctorii să încerce orice”, a declarat Lisa Foley, mama lui Layla.

Sursă foto : Telegraph.co.uk

Lista Foley a continuat prin a spune că acel “orice” s-a dovedit a fi o terapie experimentală, posibil neeficientă, testată decât pe șoareci de laborator. Doctorii i-au avertizat pe părinți că terapia s-ar putea să nu funcționeze, ba mai mult, ar putea chiar agrava condiția fetei.

Cu toate acestea, părinții au fost de acord.

“Trebuia să facem ceva” a continuat să povestească Lisa Foley.

Așadar Layla Richards, fetița de doar 1 an, a devenit prima persoană din lume care a reușit să fie tratată de leucemie, folosind terapia experimentală “Designer Immune Cells” care mai fusese încercată și anterior pe pacienți cu HIV. Dacă organismul ei continuă să rămână nepervertit de celule canceroase , precum a facut-o și în ultimele 7 luni, Laya va deveni prima persoană vindecată de cancer. Conform publicației “Nature”, echipa ce a salvat-o pe Layla v-a prezenta cazul în decembrie la întâlnirea “Societății Americane de Hematologie” (American Society of Hematology).

15-Designer-PA

Matt Kaiser, directorul de cercetare de la fundația “British Charity Bloodwise” a declarat că este foarte entuziasmat, dar cu toate acestea, este prea devreme pentru a se pronunța. Pentru a fi validată tehnica “Designer Immune Cells”, este nevoie de un studiu clinical de lungă durată, testat pe mai mulți pacienți.

Trebuie să aflăm cine răspunde la acest tratament și cine nu și de asemenea care sunt rezultatele pe termen lunga declarat Matt Kaiser.

Tratamentul “Designer Immune Cells” implică “foarfece” moleculare ce modifică genele și fac ca celulele sistemului imunitar să acționeze împotriva celulelor canceroase și să le distrugă. Dacă tratamentul va continua să funcționeze, doctorii vor reuși combaterea cancerului pe viitor.

Un tratament similar, cunoscut sub denumirea de „CAR T-cell therapy” s-a bucurat de asemenea de succes, în cadrul unor studii clinice mai restrânse, unde pacienții ce sufereau de leucemie nu răspundeau tratamentului de chimioterapie. În timp ce “CAR T-cell therapy” este o metodă mult mai invazivă (deoarece necesită extragerea celulelor sistemului imunitar, modificarea lor și reintroducerea lor în organismul pacientului) “Designer Immune Cells” este o metodă care nu se bazează pe celulele slăbite ale sistemului imunitar, ci apelează, prin intermediul ingineriei genetice, la celulele donatorilor sănătoși. Celulele donatorilor sunt apoi modificate și alterate în așa fel încât să atace doar celulele canceroase.

După ce un imunolog de la GOSH a sugerat această terapie, Layla a fost injectată cu 1 mililitru de celule menite să distrugă cancerul.

“Am crezut că 1 mililitru de lichid în seringă nu înseamnă nimic. Ce efect o să aibă înjecția aceea comparativ cu pungile întregi ce au fost folosite pentru chimioterapie?” se întrebau părinții lui Layla.

Asistenta i-a asigurat de faptul că eficiența tratamentului constă în calitate și nu în cantitate.

Familia a așteptat timp de două săptămâni rezultatele. Layla nu părea să se simtă mai bine, dar nici mai rău. Doctorii se gândeau să o trimită acasă pentru a-și petrece restul zilelor rămase în compania celor dragi. Apoi, o săptămână mai târziu, în timp ce Foley își lua fiica cea mare de la școală, a primit un telefon de la soțul ei în care a fost anunțată că tratamentul lui Layla a funcționat iar cancerul a dispărut.

La început am crezut că sunt vești proaste, apoi el mi-a spus: A funcționat! Și atunci am început să plâng de fericire” a declarat Foley.

Layla_pic

Layla a îndurat apoi o intervenție chirurgicală pentru a-i fi înlocuită măduva spinării, ce a fost deteriorată în timpul tratamentului. Deși nu este vindecată complet şi timpul recuperării totale va dura câteva luni sau chiar ani, Layla a fost externată și trimisă acasă.

“Leucemia ei a fost într-atât de agresivă încât răspunsul pozitiv al organismului ei la tratament a fost un miracol” a declarat doctorul primar, Paul Veys.

Cele mai citite

To Top