Timp liber

La pas prin Bruxelles

brux3În scurta escapadă de la finalul săptămânii trecute am avut marea bucurie de a ateriza, atât la propriu cât şi la figurat, în minunatul Bruxelles. Toată lumea ştie despre capitala Belgiei că este un important centru politic al Europei, însă puţini sunt cei care ştiu ce alte lucruri frumoase poate oferi acest oraş.

Dacă ai la dispoziţie doar un weekend, trebuie sa ştii de la început că nu vei apuca să vizitezi tot ce ar putea fi vizitat in Bruxelles. Acest oraş este „sufocat” de cultură, în orice colţişor al său gasindu-se ceva de văzut. Oameni foarte ospitalieri, locuitorii din Bruxelles te vor face să te simţi ca acasă încă din primele clipe. Având în vedere că în acest oraş se vorbesc foarte multe limbi, poţi avea surpriza ca unii comercianţi chiar să ţi se adreseze în limba română.

Pentru mine weekendul petrecut în Bruxelles a fost ca o gură de aer proaspăt. Am ajuns vineri după-amiază şi imediat am început să hoinăresc pe străduţe care mai de care mai înguste, toate fiind  pavate cu dale de piatră, acest lucru dând un aer vechi şi romantic fiecărui metru parcurs. Cu ochii pe pereţi, la propriu, m-am rătăcit în frumuseţea locului trezindu-mă la realitate mirosul mâncării. Am ajuns în zona tavernelor şi a micilor restaurante care se băteau în oferte care mai de care mai tentante şi in preparate excepţionale. De la fructe de mare şi pană la deserturi sofisticate, totul merită încercat.

brux

După un răsfăţ al papilelor gustative, am luat oraşul la pas din nou. După câteva straduţe întortocheate îmi apare în faţă o deschidere mare. Celebra „La Grand Place” (Piaţa Mare). Trecută în patrimoniul mondial UNESCO, această piaţă este imprejmuită de primăria oraşului, de Casa Regală dar şi de vechi case ale breslelor. La ora apusului, soarele face un adevărat spectacol strecurandu-se printre turnurile clădirilor, arhitectura impunătoare regăsindu-se în toate clădirile. La începutul primăverii  acastă piaţă se transformă într-un real muzeu; flori de toate felurile alcătuiesc un covor multicolor cu motive sofisticate, în cadrul evenimentului „Tapis de fleurs”.

Odată cu lăsarea nopţii, oraşul amorţeşte. Încă de la ora 18, magazinele încep să se închidă, tarabele să lase obloanele, singurele locuri unde mai poţi găsi activitate fiind barurile.

Încă de la primele ore ale dimineţii oraşul se umple de turişti. Fiind în Belgia mi-am calcat pe suflet şi am  înlocuit micul dejun cu celebrele waffles. Tarabele din Bruxelles sunt gata să ofere clienţilor cele mai delicioase combinaţii de topping-uri şi fructe, la doar 2 euro.

Galeriile Regale Saint-Hubert pot reprezenta o tentaţie majoră pentru împătimiţii de cumpărături. Aceste galerii au fost realizate în 1847 pentru Casa Regală, fiind un amestec de eleganţă şi rafinament sub un acoperiş de sticlă. Chiar dacă astăzi galeriile sunt deschide publicului larg, caracterul a rămas acelaşi. Aici se găsesc magazine ale brandurilor celebre dar şi ciocolaterii rafinate. Cei mai mulţi pleacă însă din galerii cu mâna goală din cauza preţurilor foarte mari.

brux4

Ca orice alt turist ajuns în Bruxelles nu puteam pleca făra să văd celebrul Manneken Pis. O sculptură de bronz de numai 30 de cm ce a fost ridicată în cinstea unui băieţel ce a salvat oraşul de la nimicire în secolul XVII, astăzi stârneşte hohote de râs. Statuia devenită fântâna între timp, întruchipează un copilaş ce se uşurează. Deşi atât de mic, băiatul de bronz are o garderobă impresionantă de peste 750 de cosume. Statuia este imbracată la propriu in diverse ţinute de gală în funcţie de evenimentele ce au loc în oraş.

Cum timpul era pe terminate şi picioarele obosite de atât drum, m-am oprit în unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraş. Parc de Bruxelles se află în centrul oraşului si uimeşte prin exactitatea ornamentală. Totul pare plantat la milimetru, produsul finit fiind mai mult decât placut la vedere. Spaţiile verzi se întind cât vezi cu ochii, fiind mereu ocupate de oameni ce vin să se relaxeze sau să citeasccă o carte pe iarba proaspătă.

Eu am ajuns la finalul călătoriei mele şi regret că nu am apucat să vad tot ce mi-aş fi dorit, însă sper la o data viitoare, la o noua oportunitate. Dacă  vei ajunge în Bruxelles vizitează cât mai mult. Biserici, muzee, parcuri, ciocolaterii, tot ce iţi iese în cale. Îţi garantez că vei plecat din acest oraş fericit şi mai bogat atât sufleteşte cât şi intelectual.

Foto: Lorena Surducan / Wikipedia

Cele mai citite

To Top