Texte și Protexte

Jurnalistul schimbă lumea, puțin câte puțin

Meseria de jurnalist este probabil una dintre cele mai grele meserii de pe această planetă. Jurnalistul, de orice fel, este pus adesea în niște ipostaze de maximă tensiune în care este obligat să acționeze ca la carte. El nu are voie să greșească, el este vocea poporului, așadar el trebuie să fie perfect. Pentru a reuși să redea clar și concis informațiile obținute, acesta trebuie să se detașeze de subiect și să își păstreze obiectivitatea. El este un simplu observator, obligat să redea informația dintr-o poziție neutră.

Journalist-Interview

Așadar, jurnalistul, fie el prezentator sau reporter de teren, nu are dreptul la o opinie, fie ea izvorâtă și dintr-un puternic imbold emoțional. Și cu toate acestea, cum poate un astfel de om, să redea o informație de un puternic impact emoțional, fără să simtă? Cum poate un reporter, prezent la fața unei tragedii, să rămână lucid și indiferent? Cum poate să se deteșeze de ceea ce îl face în primul rând om? Nu poate. Singurul lucru care îi stă în putere este să își suprime emoțiile și să și le păstreze pentru mai târziu, deoarece asta îi cere meseria.

Aud adesea voci vehiculând și spunând că jurnaliștii sunt niște “câini” incapabili de simțăminte și trăiri, în stare de orice pentru a-și câștiga o pâine. Nu neg. Sunt și jurnaliști care recurg la fapte profund disgrațioase și imorale pentru a-și atinge un țel, dar la fel de bine există și jurnaliști integrii și onești, care nu se complac în astfel de deșeuri. Aceștia din urmă sunt cei ce duc luptele cele mai grele. Sunt cei ce încearcă să acționeze corect și într-o manieră profesionistă, fără a cădea în cealaltă extremă, cea a degradării. Ei sunt cei care încearcă să redea informația corect fără să se lase pradă emoțiilor, pentru că nu pot, nu au voie, meseria nu le permite. În ochii telespectatorilor, neutralitatea aceasta îi face profesioniști, dar ca orice altă ființă umană, aceștia urlă pe dinăuntru în timp ce tac pe dinafară.

Acestea fiind spuse, ideea pe care vreau să o evidențiez este aceea că orice jurnalist înainte de toate este om. Iar meseria aleasă nu îl face mai puțin om, doar îl modelează pentru a reuși să deschidă ochii altora. Jurnalistul contemporan nu este incapabil de emoții, ba din contră, el este cel ce schimbă lumea puțin câte puțin în fiecare zi.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top