Cultural

Iubeşte nebuneşte de Dragobete

Cu toate că mulţi au  uitat că adevărata zi tradiţională a îndrăgostiţilor este de Dragobete, această sărbătoare provine încă din strămoşi şi aduce cu ea multe tradiţii şi povesti de dragoste. De ce să nu ducem acestă sărbătoare mai departe? De ce să nu ne facem propriile poveşti de dragoste?

Mai întâi ce este Dragobete?

Denumirea de Dragobete provine încă din antichitate , Dragobete era zeul iubirii fiind indentificat cu zeul Cupidon. Acesta era fiul babei Dochia. Tradiţia spune că cei care petrec Dragobetele vor fii îndrăgostiţi şi iubiţi tot anul. Această sărbătoare mai reprezintă şi începerea unui nou ciclu de viaţă, venirea primăverii.

 Sărbătoarea de Dragobete aduce schimbare şi fericire în casele oamenilor, în trecut oamenii sărbătoreau această zi prin petreceri. Tinerii, în special fetele, se duceau în păduri pentru a culege flori.

dragobete-moldavia-e1454665773903

Tradiţii 

În trecut fetele şi baieţii îşi jurau prietenia, făcându-se fraţi de sânge şi  îşi  promiteau ajutor reciproc, cei  care  jurau făceau o masă festivă între prieteni.

O altă tradiţie este reprezentată de topirea ultimei zăpezi de către femei, apa provenită din topirea zăpezii era folosită în timpul anului pentru înfrumuseţare şi pentru anumite descântece de dragoste.

În această zi bărbaţii nu trebuie să le supere pe femei, deoarece le va merge rău tot anul, iar fetele trebuie să se întâlnească cu o persoană de sex opus pentru a fii iubite tot anul. Mai mult decât atât, fiind o sărbătoare, în această zi nu trebuie să se facă treabă, deoarece rişti să nu îţi mai meargă bine tot anul. Busuiocul sub pernă nu lipseşte nici el din această tradiţie, fetele care voiau să-şi afle ursitul îşi puneau busuioc sub pernă.

Azi Dragobetele, nu mai este ca pe vremuri. Mulţi au uitat de această sărbătoare. Tradiţiile sunt aproape uitate, numai în unele zone rurale se mai ţine cont de tradiţii.

Ce putem face de Dragobete?

Pentru că este ziua îndrăgostiţiilor este bine să petrecem cât mai mult timp cu cei dragi. O plimbare în afara zonei de comfort, undeva la munte pe pârtie sau pentru cei care nu vor neapărat distracţie, o sedinţă cu iubitul la un centru de wellness ar fi perfectă! Nu trebuie neapărat să faci ceva special în această zi, deoarece de fapt ideea acestei sarbători este de a petrece timpul cu cel pe care îl iubeşti.

Sărbătoarea aceasta ne învaţă să fim mai îngăduitori, să iertăm şi să ne oprim din rutina zilnică pentru a iubi.

Cele mai citite

To Top