Featured

Iohannis, scrisoare către premierul Grindeanu referitor la ordonanța amnistiei

Potrivit mediafax.ro, președintele Klaus Iohannis a trimis ieri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care solicită abrogarea ordonanței prin care au fost modificate Codurile Penale, adoptată marți noapte în ședința de Guvern.

În scrisoarea sa, președintele face apel la textul Constituției.

„Având în vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constituția României potrivit cărora Guvernul poate adopta Ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Constatând faptul că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune în discuție însăși necesitatea acestui demers, reținând incidența dispozițiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce conferă acestei autorități, în calitatea sa de garant al independenței justiției, competența de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorității judecătorești, observând că, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanței de urgență menționate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat, văzând că acest act normativ a fost adoptat și cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar, luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcționării statului de drept și, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupției și asigurării integrității funcției publice, vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”.

Scrisoarea vine în contextul în care președintele Iohannis a participat ieri la ședința Consiliului Superior al Magistraturii și a cerut atacarea ordonanței la Curtea Constituțională.

Iohannis a mai discutat despre aceeași problemă și cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Autor: Teodor Alexandru

Foto

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top