Timp liber

Încotro se îndreaptă arhitectura

Arhitectura s-a născut din nevoia oamenilor de a defini standardele de habitat, statut şi cultură. Arhitectura a început de nicăieri şi se îndreaptă către niciunde, este cea care (fără vrerea noastră), ne influenţează existenţa pe acest pământ. În acest caz este impetuos necesar să stabilim ce anume face un arhitect. Pentru asta trebuie să urmărim evoluţia arhitecturii de la primele locuinţe construite de omul primitiv până la structurile monumentale moderne, de la Apolodor din Damasc, Senmut din Egipt, Anthemius din Tralles şi Isidoros din Milet, până la Antoni Gaudi, Ieoh Ming Pei, Frank Gehry şi Oscar Niemeyer.

Nu există nici o îndoială că toţi arhitecţii geniali au fost catalogaţi drept ”nebuni” pentru îndrăzneala, inovaţia şi cutezanţa lor arhitecturală, iar din această cauză arhitectul a fost, este şi va fi mai mult decât un desenator valoros. Un arhitect trebuie să fie un bun psiholog să-şi cunoască şi să-şi înţeleagă clientul, să-i identifice aşteptările şi să-i anticipeze perspectivele de dezvoltare; un arhitect trebuie să fi un bun naturalist să ştie care sunt ”nevoile” naturii, să înţeleagă armonia şi simbioza construcţiei cu natura; un arhitect este obligatoriu să fie un bun desenator (chiar dacă există multe programe de proiectare), pentru a putea transpune, cât mai fidel ideile sale pe planşa de desen; un arhitect trebuie să fie un bun vorbitor, pentru a-şi putea expune planurile sale, cât mai pe înţelesul interlocutorului său; arhitectul este necesar să fie un om original dar şi adaptabil la tendinţele momentului. Prin urmare arhitectul nu este un simplu om cu o planşă şi un cărbune de desen ci un polivalent, gata oricând să-şi fascineze clientul, indiferent de rangul şi poziţia socială a acestuia.

Arhitectul şi arhitectura au evoluat şi s-au adaptat din mers cerinţelor sociale, tehnologice, culturale şi economice ajungând acum, în secolul al XXI-lea, la un nivel tehnologic care permite proiectarea unei construcţii (Autocad, Home Arhitect, Envisioneer, etc.), astfel că tastatura şi mouse-ul sunt noii aliaţi ai arhitecturii.

The Best Drawing Exercises For The Modern Day Architect

Atunci ce te faci cu noul concept FHA (freehandarchitecture) tot mai des vehiculat în mediile de arhitectură !?!? Mai pe înţelesul tuturor, arhitectură şi proiectare cu mâna liberă, întoarcerea la origini şi la vechile planşete de proiectare, o idee utopică ce le provoacă unora zâmbete ironice, altora teamă şi celorlalţi indiferenţă. Însă întotdeauna ceea ce a fost diferit şi inovativ a speriat lumea, iar promotorii acestor idei au fost consideraţi ciudaţi şi nebuni. Desenul şi arhitectura au făcut dintotdeauna casă bună, dar când totul în jurul tău este legat de tehnologie, pare utopic să te bazezi pe începuturile arhitecturii. În această lume tumultoasă şi atipică, arhitectul Michael Neatu a decis să fie acel arhitect pe care mulţi îl consideră ”nebun”, în tentativa sa de a promova acest concept de freehandarchitecture. Absolvent al facultăţii de arhitectură la Birmingham City University, care nu a încetat să-şi depăşească limitele şi să se autoperfecţioneze în arta desenului, având acum posibilitatea de a oferi consultanţă de specialitate tuturor celor care îşi doresc sa devină arhitecţi sau vor să facă încă un pas pe drumul lor către perfecţionare în design şi ilustraţie arhitecturală. Michael Neatu este un mentor corect şi totodată conştient de faptul că nu toata lumea poate excela în acest domeniu. Şi în cazul desenului arhitectural, este nevoie de talent, timp, exerciţiu, răbdare, flexibilitate în gândire si concepţii. Un proces eficient de învăţare, chiar şi în acest domeniu, se bazează pe o selecţie foarte atentă a informaţiilor primite şi acceptarea lor din convingere, pe baza experimentării personale. Fiindcă, nu încape nicio îndoială că freehandarchitecture şi Michael Neatu se află în momentul de faţă amplasaţi pe un palier pe care mulţi specialişti îl consideră ca fiind nerealist, însă de fiecare dată, istoria ne-a arătat că aceşti ”anarhişti neînţeleşi”, au fost de fapt acele genii care au oferit soluţiile pentru instaurarea ordinii şi progresului.

Iar dacă se întâmplă să ai curajul să faci o şcoală de arhitectură, prin care să promovezi conceptele astea inovatoare, lumea se va speria de tine şi te va cataloga drept ciudat, mai ales că tu te-ai apucat să vorbeşti pe teme precum ”Psihologia desenului de arhitectură” de parcă ai putea duce arhitectura la şedinţe de consiliere psihologică. De abia când începi să abordezi teme ca ”Tehnici de marker în reprezentările de arhitectură”, ”Cum gândeşti şi desenezi o clădire din volume compuse” sau ”Cum să asculţi muzică în timp ce desenezi”, vei începe să vezi perspectivele noului concept freehandarchitecture pe care vizionarul Michael Neatu ni-l propune cu atâta uşurinţă şi normalitate.

Chiar dacă ceea ce ne propune tânărul arhitect este o întoarcere la anii frumoşi ai arhitecturii, vei învăţa şi ”Nu mai desena ca în 1979: Cum să progresezi în desen fără să desenezi mai mult”, făcându-te să te întrebi oare unde sunt (sau dacă sunt), limitele în arhitectură; la fel de mult te vei întreba şi dacă lumea este oare pregătită pentru noul concept de freehandarchitecture fiindcă uneori vei avea impresia că ceea ce Michael Neatu ne propune este mai mult desprins dintr-un renumit film SF, dar dacă vei avea disponibilitatea şi dorinţa să afli mai multe despre acest concept, vei fi plăcut surprins, să descoperi că multe lucruri sunt direct tangenţiale cu ceea ce gândeai şi tu şi că de fapt nebunia asta este cam acelaşi lucru cu ideile pe care şi tu le-ai avut cândva dar din delăsare, teamă de nou şi jenă de expunere nu ai pomenit nimănui nimic de ele. Arhitecţii sunt cei care vor creiona (la propriu) felul în care lumea noastră va arăta şi mai ales cum gândurile şi ideile noastre arhitecturale vor fi transpuse în construcţiile ce ne vor fi casă şi mediu înconjurător. Numai după vei reuşi să descoperi latura invizibilă şi neadresată a arhitecturii, respectiv psihologia din spatele procesului de învăţare a desenului de arhitectură, pe care cursurile (să le numim aşa!), lui Michael Neatu ni le propune cu o uşurinţă şi naturaleţe care alocuri te sperie şi vei ajunge să afli totul despre compoziţiile volumetrice simple cu clădiri desenate în axonometrie, lucrurile vor începe să se aşeze pe făgaşul normalităţii, iar ceea ce acum considerăm ciudat sau prea avangardist, acest nou (sau poate nu aşa de nou!), concept freehandarchitecture să devină arhitectura viitorului, locul în care noi vom locui. Şi vorba aceea o locuinţă nu este un aparat electrocasnic pe care să-l schimbi după ce te-ai plictisit de el, chiar dacă uneori moda şi tendinţele vremurilor îşi vor pune amprenta asupra conceptelor şi stilurilor arhitecturale care vor fi la un moment dat.

Freehandarchitecture este conceptul care pe măsură ce lecturaţi aceste rânduri strânge noi adepţi şi multă lume începe să se lămurească despre ceea ce Michael Neatu încearcă să exprime. De acum nu ne mai rămâne decât să aflăm cum lecţiile din desen ne dau grafica arhitecturală de succes pentru tot restul vieţii. Şi nu, asta nu se va întâmpla doar ştiind să desenăm la “mână liberă” … ci şi prin faptul că lecţiile învăţate din desen se aplică în (tot mai multe), programe software esenţiale pentru succesul nostru viitor din arhitectură. Perspectiva este gândirea de bază a arhitecturii şi aşa cum Michael Neatu spunea : ”Pentru a avea succes în desenul de arhitectură, trebuie să stăpâneşti 3 domenii diferite:

– Grafica – cât de bine şti să desenezi
– Gândirea de arhitect – cum înţelegi conceptele şi ideile din spatele compoziţiilor, volumetriilor, caselor.
– Inteligenţa emoţională – abilitatea de a observa fricile şi blocajele tale legate de desen, flexibilitatea în desen.

Michael Neatu

Michael Neatu

Michael Neatu este cel care vei ajunge atunci când te vei întreba de ce alte desene arată ca şi cum sunt făcute de arhitecţi talentaţi în timp ce propriile tale desene arată tot stângace şi parcă mereu pe lângă subiect ! Ştiu iniţial vei avea o temere (este uman şi firesc), şi sigur nu vei înţelege totul din prima ceea ce ţi se va preda la cursurile acestui arhitect vizionar, iar cu fiecare lecţie la care vei participa va întregi puzzle-ul acesta imens numit arhitectură. Şi după ce vei învăţa ce sunt schiţele thumbnail şi cum să le foloseşti pentru a genera idei, sau cum poţi aborda practic ideile arhitecturale prin desene libere ce nu îţi îngrădesc creativitatea, vei şti şi cum poţi folosi toate elementele de pe planşa ta ca să rafinezi o volumetrie cât mai mult posibil.

Într-o frază vei ajunge să te feliciţi pentru inspiraţia pe care ai avut-o atunci când l-ai ales pe Michael Neatu ca model inspiraţional şi mentor, iar tu eşti parte componentă a noului concept sugestiv intitulat freehandarchitecture!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top