Diverse

Incident rar în atmosfera planetei Jupiter

Planeta Jupiter este cea mai mare planetă din Sistemul Solar și atmosfera ei este compusă din gaze însă nu există certitudinea că ar putea avea un nucleu solid.

În data de 17 martie doi astronomi amatori au înregistrat un fenomen rar întâlnit pe planeta Jupiter.

Astronomul Gerrit Kernbauer făcea observații astronomice asupra planetei Jupiter iar când a urmărit înregistrările a rămas impresionat de evenimentul înregistrat.

La distanță de câteva secunde tot în data de 17 martie un alt astronom, John McKeon, de origine irlandeză a observat același fenomen petrecut pe suprafața planetei Jupiter.

Înregistrarile făcute de cei doi astronomi s-au răspândit foarte repede pe internet, dată fiind raritatea acestui eveniment.

În filmarea de mai jos se poate observa cum un corp ajunge în atmosfera planetei Jupiter, iar în contact cu aceasta  produce o lumină puternică și de scurtă durată. Acest fenomen este unul neobișnuit din cauza faptului că Jupiter este o planetă gazoasă.

Astronomii au explicat că acest fenomen este datorat unui asteroid care intră în contact cu atmosfera planetei. Jupiter are o gravitație foarte puternică și atrage asteroizi sau comete care se dezintegrează din cauza temperaturii și presiunii imense, în urma frecării cu straturile atmosferice ale planetei corpurile produc un adevărat spectacol.

Evenimentul luminos petrecut în atmosfera planetei Jupiter a mai avut loc și în data de 16 iulie 1994, el fiind înregistrat de sonda spațială Galileo, când cometa Shoemaker a intrat în atmosfera planetei.

Cele mai citite

To Top