Cultural

Începe Noul An Chinezesc! Află mai multe despre China!

Wishing you good fortune in the year of the monkeyAnul Nou Chinezesc este o sărbătoare culturală și religioasă fără dată fixă. Cu ocazia Noului An în China se ține un festival cu dansuri, artificii și tradiționala mascotă dragon. Pe 8 februarie anul acesta se va încheia Anul Caprei și va începe Anul Maimuței de Foc.

Cu ocazia Noului An Chinezesc vă invit să descoperiți mai multe lucruri interesante despre China!

  • În China de Anul Nou se închiriază iubite

Tradiția spune că de Anul Nou tinerii trebuie să-și aducă acasă prietenele și să le prezinte părinților. Dacă părinții sunt mulțumiți de impresia făcută de domnișoară, acesția își vor recompensa fiul în diferite moduri, deobicei cu o sumă de bani. Dar dacă tânărul este surprins de Noul An fără prietenă, acesta va face orice ca să obțină aprecierea părinților, așa s-a născut opțiunea de închiriere a unei prietene. Acest lucru se face printr-un contract în care se menționează fiecare gest și costul unei întâlniri.

  • În China se folosesc două subunități monetare

Spre deosebire de România unde există două unități monetare leii și banii, sau în cazul monedei internaționale euro care are ca subunitate eurocentul, în China se folosesc trei unități monetare. Cea mai mare se numește Yuán – 元 sau Kuài – 块, echivalentul pentru euro sau lei, o unitate de mijloc numită Máo – 角 sau Jiǎo – 毛, subunitate care nu are echivalent în lei sau euro și cea mai mică unitate se numește Fēn – 分, care este echivalentul eurocentului sau banului.

chinese moneySistemul monetar funcționează astfel:

1 Yuán = 10 Máo = 100 Fēn

(一元 = 十角 = 百分), respectiv

1 Leu = 100 Bani, sau

1 Euro = 100 Eurocenți

Astfel dacă prețul unui produs este de exemplu 1,25 acesta se va citi 1 Yuán, 2 Máo, 5 Fēn.

Cursul valutar curent este 1 Euro = 7.21 Yuán.

  • Declarație de dragoste prin monezi

În China dacă un băiat oferă unei fete o monedă de 1 Máo asta înseamnă că o place foarte mult. Explicația este simplă, 1 Máo = 10 Fēn, iar 10 Fēn este punctajul maxim care poate fi obținut într-un test în China și deaceea este o expresie folosită pentru a spune ”foarte mult”. Astfel dacă oferi cuiva o astfel de monedă, îi spui că o placi foarte mult.

  • Aceleași case, mai multe camere

Dacă veți purta o discuție cu o persoană din China și veți ajunge să povestiți despre locuința dumneavoastră să nu vă mirați dacă interlocutorul va considera că aveți o casă foarte mică și vă va mărturisi că posedă o casă cu 6, 10 sau mai multe camere. Asta deoarece în China se numără fiecare cameră, inclusiv baia, bucătăria și celelalte camere pe care noi le excludem la numărătoare.

Astfel ce numim noi o casă cu 3 camere în China poate însemna o casă cu 6 camere.

  • Happy Chinese New YearUnitate de măsură proprie pentru greutate

În cazul unităților de măsură pentru greutate, China se remarcă din nou cu ceva specific. Jīn – 斤 este o unitate care se găsește doar în țara cu cea mai mare populație din lume, și este echivalentul a jumătate de kg.

Astfel:

2 Jīn – 1 kg, sau 1Jīn – 500 g

La mulți ani!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top