Artiști

In memoriam: Stela Popescu – o viață pe scenă

Trupul neînsuflețit al marei actițe Stela Popescu a fost depus la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, unde va rămâne până sâmbătă când va fi mutat la Capela Cernica. Stela Popescu va fi înmormântată alături de soțul ei, Puiu Maximilian, la Cimitirul Cernica.

Stela Popescu s-a stins din viață ieri, la aproape 82 de ani. A fost găsită fără suflare în locuința ei. Echipajul SMURD ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

Actrița s-a născut pe 21 decembrie 1935 în Orhei (Rep. Moldova) într-o familie de învățători modești. Tatăl, considerat intelectual, a fost deportat în Siberia. Mama se refugiază alături de fica sa, în Brașov.

Din 1963 și până în 1969, Stela Popescu joacă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. În 1969 Stela părăsește Teatru de Revistă și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în 2017.

A avut o viață dedicată scenei. A realizat cupluri celebre între 1971 și 1979 cu Ștefan Bănică, dar și cu Alexandru Arșinel, din 1979 și până în prezent. Acesta a fost garanția umorului de calitate atât în prezent, cât și în trecut.

“Veştile despre moartea actorilor sunt întotdeauna cel mai dificil de primit. Spun asta pentru că am crescut şi am trăit prin prisma acestei lumi. Momentele de început al drumului meu iniţiatic în actorie au avut legătura cu doamna Stela Popescu şi asta face să mă întristeze şi mai mult. Nu este momentul cel mai potrivit pentru a vorbi despre asta, de aceea tot ce pot să spun este că orice pierdere a unui artist, este încă o pierdere a unei valori, a unui artist care a lăsat în inima oamenilor emoţie, momente, poveşti în care refuzăm să mai credem. Cuvintele sunt de prisos de fiecare dată. Dumnezeu să o odihnească în pace tot şi tot ce îmi doresc este ca oamenii să înceteze să mai fie răi şi să păstreze momentele cele mai frumoase şi importante pe care orice artist le oferă de-a lungul carierei şi măcar pentru atât să ofere recunoştinţă şi memoria vie”, a declarat pentru hyperflash.ro actorul Adrian Lepădatu.

De-a lungul timpului, Stela Popescu a primit numeroase distincții:
În 2004, Președintele României, Ion Iliescu i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, la categoria “Arta Spectacolului”.
În 2011, a primit o stea pe aleea celebrităților din București.
În 2013, Regele Mihai I al României i-a conferit, prin Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, Decorația Regală “Nihil Sine Deo” în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia.
În 2015, Președintele României, Klaus Iohannis, a decorat-o cu Ordinul “Steaua României” în grad de Cavaler.
În 2016, Președintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti, i-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.

“Am cunoscut o pe doamna Stela Popescu la o filmare pentru emisiunea ,,Te vrea România” produsă de TVR. Am avut șansa și în același timp onoarea de a juca un sketch alături de o colegă de generație, chiar în fața distinsei Stela Popescu. Atâta candoare, generozitate și poftă de viață mi-a fost rar dat să văd la un om. Înainte de a începe filmarea se obișnuiește ca regizorul de platou să-i cheme pe actori de la cabine (nu o singură dată), însă doamna Stela, ca un adevărat profesionist, ca un elev conștiincios și ca un om cu foarte mult bun simț, era deja la cadru, asteptând neclintită pe fotoliul dumneaei, ca emisiunea să fie înregistrată. Plină de modestie și un real exemplu de cochetărie pentru toate femeile din țara noastră, a acceptat să facă o fotografie cu mine și cu alți colegi de breaslă, oferindu-ne sfaturi actoricești și multă speranță. Sunt convins că mulți îngeri așteaptă să-i faceți să zâmbească acolo sus, cu farmecul și umorul Domniei Voastre! Drum bun doamnă Stela”, a declarat pentru hyperflash.ro, actorul Flavius Călin.

Stela Popescu a jucat în 40 de filme, peste 30 de piese de teatru și peste 30 de piese de teatru radiofonic.

“O minunată actriță. Un om de mare valoare cu o putere de muncă excepțională, un talent nativ extraordinar dublat de o disciplină exemplară. A dăruit IUBIRE și a primit din partea publicului IUBIRE. Doamna Stela, v-am iubit și admirat dintotdeauna. Am debutat alături de dumneavoastră în “Turnul de fildeș”… Îmi aduc și astăzi aminte cât de extraordinară erați în acel rol tragic. Reverență pentru toată viața dumneavoastră! Mulțumim pentru cariera dumneavoastră și pentru darul de bucurie făcut publicului timp de 55 de ani în care ați slujit Scena,” se arată într-un mesaj postat pe facebook de actrița Oana Pellea.

Text: Cristian Tănase

Cele mai citite

To Top