Cultural

Final de Gaudeamus: 125.000 de vizitatori au participat anul acesta la târg

Final de Gaudeamus: 125:000 de vizitatori au participat anul acesta la târg

După cinci zile pline, în care cititorii de toate vârstele au fost invitați să ia parte la cel mai mare târg de carte din România, Târgul Internațional ,,Gaudeamus”, desfăşurat în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo, s-a tras oficial linie. Târgul a reunit aproximativ 300 de edituri care au organizat peste 800 de evenimente la care au luat parte aproximativ 125.000 de vizitatori în cele cinci zile.

Alexandra Florescu, coordonator marketing și PR, Nemira: ,,Pentru editura Nemira au fost cinci zile extrem de pline. Copii, tineri și cititori mai în vârstă toţi au căutat cărți din mai toate colecțiile și cu precădere pachete și cărți de Crăciun. Pentru noi a fost foarte bine cum ziceam, au venit și grupuri și părinți cu copii. A fost bine.”

,,Anul acesta, așa cum i-am obișnuit de altfel în ultimii ani pe cititorii noștri, am avut noutăți pentru toate categoriile de vârstă, de la copii de trei ani, până la vârstnici de 90 de ani. Ca să încep într-o ordine cronologică, așa, pentru categoria 3-6 ani am avut o mulțime de noutăți editoriale și cărți foarte frumos ilustrate, cum ar fi: Doi ursuleți timizi, sau Ursulețul alb ca neaua sau Oul micuțului bufniță, sunt trei cărticele foarte frumos ilustrate, care îi ajută pe părinți să îi învețe pe cei mici să primească un frățior sau o surioară în viața lor sau cum să nu mai fie atât de timizi în societate, la grădiniță în principal.

Dacă trecem la următoarea categorie de vârstă, la cei care știu să citească, aici avem o carte foarte frumoasă care se numește Așa-zisa răpire a prințului Oleomargarină, o carte scrisă de Mark Twain.  Schița acestei povești a fost descoperită în arhivele universității Berkeley din California și pe baza schițelor făcute de Mark Twain, familia Philip și Erin Stead au dezvoltat această poveste. 

Pentru adolescenți am oferit cartea foarte, foarte așteptată, Un șir infinit de țestoase de John Green, o carte despre care probabil știți că este așteptată de adolescenți de mai bine de cinci ani, pentru că John Green, de la Sub aceeași stea care a apărut acum cinci ani, nu a mai scris alt roman. De asemenea, avem Universul pe umerii tăi de Jennifer Niven și A ta veșnic Lara Jean de Jenny Han. Tot aici, la această categorie, deși cartea nu face parte din colecția Young Fiction, aș vrea să vă amintesc Imperativele adolescenței, o carte scrisă de Chris Simon. De fapt, este un volum care cuprinde primele trei cărți scrise de Chris Simion în perioada adolescenței, în timp ce era elevă la liceu, în perioada 94-96.

În colecția noastră de Crime avem volumul 5 din Milenium,  Lagercrantz continuă seria lui Stieg Larsson  și a ajuns la volumul al 5-lea Dinte pentru dinte. Și o carte de excepție pe care noi am scos-o în colecția de istorie, Romanovii 1613-1918. Este o carte extraordinar de bine documentată de istoricul Simon Sebag Montefiore în care vom afla poveștile a 24 de țari și țarine, toți din dinastia Romanovilor și ceea ce ne interesează probabil pe cei mai mulți dintre noi, sfârșitul ultimei familii, asasinată în 1918.

Au fost zile bune, am avut foarte mulți cititori, ziua de sâmbătă ca de obicei, a fost foarte, foarte aglomerată și ne bucurăm că cititorii vin spre lectură și au aflat de Gaudeamus. Probabil că își pregătesc și cadourile pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun, pentru mini-vacanța de 1 decembrie. A fost bine”, a declarat Teodora Ivan, PR Manager, Editura Trei, pentru hyperflash.ro.

,,Anul acesta la Târgul de carte Gaudeamus, editura Litera,  a fost prezentă cu aproximativ 1600 de volume, dintre care aproximativ 200 de titluri sunt noutăți, au apărut în ultimele patru luni. În colecția Cronica aș dori să menționez două titluri: Cei învinși, consecințele primului război mondial și implicit a conferinței de pace de la Paris, apoi cartea lui Daniel Barbu – Între timp, Amintiri din casa Cezarului.

În colecția carte practică – timp liber, Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume, este cartea lui Meik Wiking, autorul a fost prezent în standul editurii Litera, în ziua de sâmbătă unde a participat la lansarea acestei cărți. Nu i-am uitat nici pe cei mici, aici aș vrea să menționez Povești de seară pentru fete rebele, este bestseller-ul nostru absolut la Litera mică, apoi  avem de asemenea, titluri noi în seriile Descendenții și Violeta. Ficțiune, am reeditat într-un format nou, cea mai celebră carte a Agatha Christie – Crima din Orient Express, iar în colecția clasici moderni Patrioții.

Au fost patru zile obositoare, dar foarte frumoase. La evenimentele Litera a participat un număr destul de mare de pasionaţi de lectură. În concluzie, a fost foarte frumos și abia așteptăm următorul târg de carte, să ne întâlnim cu cititorii. Avem și un top al vânzărilor, pe primul loc se află  ,,Testamentul lui Abraham” cartea autorului român Igor Bergler , pe poziția a doua, Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume ocupă poziția a treia, urmată de cărțile lui Jojo Moys – După ce te-am pierdut și Ultima scrisoare de dragoste”, au declarat pentru Hyperflash reprezentanții Litera

Şi pentru editura Herg Benet, târgul de anul acesta a fost un succes. Alex Voicescu, fondatorul editurii a declarat: ,,A fost mai bine decât ne așteptam. A fost foarte multă lume, foarte mare interes pentru noutăți. Am fost foarte mulțumit și de vânzări. Au fost lansări care au ieșit foarte bine. Deci a fost totul ok”

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top