Filme

Filmul „Aferim!”, Ursul de argint la festivalul Berlinale, pentru cea mai bună regie

Lungmetrajul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, la cea de-a  65-a ediție a galei Festivalului de Film de la Berlin, ce a avut loc sâmbătă seara ( 14 februarie), la Berlinale Palast.aferim hyperflash5

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească la începutul secolului XIX. Filmul a fost calificat de The Hollywood Reporter drept „o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic”.

aferim hyperflash4

„Aferim! ” a fost selectat anul acesta în competiţia oficială a Berlinalei alături de producţii precum „Queen of Desert”, de Werner Herzog, „Taxi”, de Jafar Panahi, „Knight of Cups”, de Terrence Malick, şi „Eisenstein in Guanajuato”, de Peter Greenaway.

aferim hyperflash3

Când a urcat pe scena de la Berlinale Palast pentru primirea premiului, regizorul Radu Jude a declarat că, dacă știa că va câștiga un asemenea premiu important, „ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul „Aferim!”.

De asemenea, regizorul român le-a mulțumit celor din echipa filmului, menționând că, de fapt, premiul le aparține lor. Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obținerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituțiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

Premiile au fost desemnate de un juriu condus de regizorul american Darren Aronofsky și format din Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriță, Franța) și Matthew Weiner (producător/scenarist,SUA).

aferim hyperflash2

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

„Aferim!” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Ursul de Aur din cadrul acestei ediții a festivalului, a fost primit de filmul „Taxi”, în regia lui Jafar Panahi.  Filmul prezintă o zi petrecută de un șofer de taxi din Teheran. Jafar Panahi nu a putut fi prezent la gala fiind plasat în regim de arest la domiciliu în țara sa și având interdicția de a-și exercita meseria. Familia sa a fost cea care a ridicat premiul Ursul de Aur pentru acesta.

Trailer:

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top