Evenimente

Festivalul Haiducilor în Parcul Național 8-11 noiembrie

b365.ro

Începând de joi, 8 Noiembrie, odată cu marea sărbătoare a Sfinţilor Mihail şi Gavril se dă startul unui show gastronomic grandios în Parcul Naţional!

Vedeta festivalului va fi un vițel de peste 200 kg preparat la proţap de bucătari veniţi din Serbia care vor aduce cu ei ceaune speciale cu preparate surpriză! Tot la proţap se vor rumeni sute de kilograme de pastramă, berbecuţi lăsaţi la baiţ pentru ca aroma să fie pe placul haiducilor.

Astfel, pentru patru zile, Bucureştiul devine ţinutul unor bucate de legendă. Ceaunele vor clocoti de zor cele mai gustoase tocăniţe de mistreţ, oaie înăbuşită, cărnuri aromate de vânat, tochitură moldovenească, varză a la cluj, gulaş, sarmale, fasole cu cârnaţi şi pastame în unt. Şi pentru că e vremea lor, hribii vor fi gătiţi şi ei la ceaun cu smântână şi mămăligă caldă! Grătarele vor sfârâi şi ele încă de dimineaţă în aşteptarea păstrămurilor, cârnaţilor şi coastelor haiduceşti!  Şi dacă încă nu vă plouă-n gură, aflaţi că vor şi cuptoare în care se vor coace pâine, pulpe de miel, purcei de lapte, gâşte şi raţe!

Cine vrea să retrăiască măcar o mică parte din ceea ce au însemnat renumiţii haiduci musai să guste balmoşul şi bulzul ciobănesc, mămăliga în pături şi să stropească belşugul cu o strachină de must proaspăt stors ori să-şi răcorească gâtlejul vin băut din cană de lut!

Şi după toate aceste feluri de mâncare vin gospodinele cu fel de fel de plăcinte: poale’n brâu, boiereşti, ardeleneşti, dobrogene, maramureşene, plăcinte-n foi dulci sau sărate. Gospodarii mai aduc la târg pâinea coaptă în cuptor şi pe vatră, dulceţuri, zacuscă de ghebe, brânzeturi şi afumături, jamboane, muschiuleţi, toate preparate proaspete şi fragede special aduse pentru a face masa haiducilor cât mai îmbelşugată.

După ce  v-aţi ospătat ca un adevărat haiduc, apoi puteţi sta la poveşti spuse la şezătoare, la o felie de plăcintă şi-un pahar de vin spuse chiar de haiduci pentru că ei vor veni din munţi direct în Parcul Naţional! Veţi afla cum furau oile şi, până să-i prindă potera, tăiau imediat oaia şi o făceau pastramă şi cârnaţi. Atmosfera va fi încinsă cu muzică pe placul haiducilor!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top