Diverse

Despre iele?! Feriți-vă de ele!

Orice popor de pe acest pământ are legendele sale. Legende ce se știu din moși strămoși și au fost transmise din generație în generație până în zilele noastre. Sunt legende ce ne fac să visăm cu ochii deschiși la prințul pe cal alb sau la prințesa din castel, dar sunt și legende ce fac să ni se zbârlească părul pe noi de frică. Sunt povești învăluite în mister pe care dacă le auzi de prea multe ori ajungi să crezi în ele; ajungi să crezi că acele lucruri chiar se pot întâmpla. De această dată am ales să vă vorbesc despre legenda ielelor. Despre iele nu știam foarte multe; auzisem în treacăt despre acestea de câteva ori, în basmele copilăriei probabil. În ziua în care am început să citesc mai mult despre ele, am descoperit cât de bogat este acest subiect.

maxresdefaultCe sunt ielele?
Atât în popor cât și în mediul virtual circulă două ipoteze cu privire la originile ielelor. Unii spun că sunt fiicele lunii, alții că sunt fiicele lui Alexandru Macedon ce au băut apă vie, pentru a rămâne veșnic tinere. De oriunde ar fi apărut, aceste ființe supranaturale, au dat naștere unor legende ce bagă frica în cei mai slabi de înger. Se spune că ielele sunt duhuri cu înfățișare de fete tinere. Bătrânii spun că li s-a dat numele de iele (identic din punct de vedere al pronunției cu pronumele ”ele”), pentru a evita folosirea vreunui apelativ ce le-ar putea supăra. Cu toate acestea, în popor mai sunt cunoscute și sub numele de Drăgaicele, Fetele Câmpului sau Frumoasele. Se spune că sunt nemuritoare și ireal de frumoase, ele apărând numai după apusul soarelui în grupuri de câte 3,5,7,9, sau 12.

Cum arată?
În toate poveștile, ielele sunt descrise ca fiind fete tinere, ireal de frumoase, ce debordează de energie și veselie. Umblă îmbrăcate în veșminte albe, ușor transparente sau chiar goale. Părul despletit le mângâie umerii, iar pe capul lor se odihnesc coronițe împletite din flori proaspete, sărutate de rouă. Au glasuri atât de frumoase și de cristaline încât pot fermeca orice pământean.

iele_dansandCe fac?
Aparent, nu fac nimic rău. La prima vedere sunt niște zâne drăgălașe și zglobii ce poartă clopoței la picioare și dansează. Își fac veacul în luminișurile pădurilor, pe lângă râuri cu apă proaspătă, pe câmpuri sau chiar în văzduh. Se încing în dansuri și hore amețitoare, cântând și rostind poeme și declarații de iubire. Se spune că au o forță de seducție căreia nu îi poți rezista, dar și puteri magice. Până aici nimic nu e prea înfricoșător. Aproape că ai vrea să întalnești una, nu-i așa?
Mai gândește-te puțin. Când ielele sunt cuprinse de furie, distrug orice le iese în cale. Omoară oamenii și vitele ce dorm sub cerul liber, usucă pomii, aduc inundațiile peste gospodării și câmpuri și chiar fură copiii și incendiază casele oamenilor ce lucrează de ziua lor (de Rusalii). Legenda spune că orice pământean le surprinde dansând, este pierdut. Cu vorbe dulci ielele îl ademenesc, dansând apoi în jurul lui, blestemându-l. Acestea rostesc vrăji ce vor lua mințile victimei, aceasta rămânând nebună și schiloadă restul vieții. Fiind ființe supranaturale, pot împrumuta vocile cunoscuților tăi, iar de le vei răspunde, vocea îți va fi luată pe viață.

Bătrânii spun că…
”Cel ce le aude cântecul va rămâne surd, iar cel ce le va striga pe nume, va rămâne mut.”
Pe locul unde dansează iele iarba rămâne pârjolită și pământul neroditor. Deși după un timp cresc în acel loc buruieni, animalele nu vor sa le mănânce.
De la atâta cântat și dansat, ielele sunt mereu însetate, iar de găsesc o fântână se răcoresc cu apă proaspătă. După ce Frumoasele pleacă, apa din fântână rămâne spurcată iar oricine va bea de acolo își va pierde mințile. De aceea, oamenii au învățat să țină fântânile și vasele cu apă acoperite.

Poate că sunt basme, povești de adormit copii sau doar vorbe în vânt pentru a ține activă viața de la țară; dar oare nu în orice legendă există și o fărâmă de adevăr? Așa că, pentru orice eventualitate, feriți-vă de iele!

surse foto: youtube.com;adrianmanea.ro;horror-romania.ro

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top