IT News

Cum să cauţi mai uşor şi mai rapid pe Google

În 2005 a fost introdus pentru prima dată cablul de internet în computerul meu. Tot în acel an am folosit pentru prima dată motorul de căutare al celor de la Google. Pe vremea aceea, Google era încă mic copil faţă de monstrul din zilele noastre. Avea aproximativ acelaşi logo, un câmp unde puteai să scrii ceea ce doreai să cauţi şi două butoane, „caută” şi „mă simt norocos”. Aa, da. Şi puteai să specifici dacă doreşti ca rezultat o imagine sau o pagină web.

Astăzi lucrurile s-au schimbat foarte mult. Google a devenit una dintre cele mai mari şi influente companii din lume, a lansat multe alte produse, printre care şi browserul „Chrome” pe care îl folosesc chiar acum pentru a scrie acest articol, şi bineînţeles a adus îmbunătăţiri constante motorului său de căutare. În continuare vă voi prezenta câteva „trucuri” pe care le puteţi folosi pentru a căuta mai eficient şi mai rapid ceea ce aveţi nevoie.

Caută după imagine

Pentru a vă explica mai bine cum puteţi folosi această funcţie o să vă spun cum am folosit-o eu ultima oară. Am găsit într-un videoclip de pe Youtube (acesta)o imagine care mi-a plăcut şi am vrut s-o salvez în calculator, aşa că am făcut următorul printscreen:

caluti

 

Doream imaginea la o calitate superioară, aşa că am decis să îmi încerc norocul pe Google. Cum am procedat?

1. Am intrat pe Google şi am selectat căutarea de imagini

2. Am dat click pe pictograma ce reprezintă un aparat foto.

cauta_dupa_imagini_google1

3. Am selectat „Încarcaţi o imagine” apoi „Alegeţi fişierul„.

cauta_dupa_imagini_google2
4. Am ales ca fişier printscreen-ul făcut de mine, respectiv imaginea de mai sus, şi am apăsat „Open„.

cauta_dupa_imagini_google3

 

 

5. Rezultatul oferit de Google a fost acesta:

cauta_dupa_imagini_google4

 

Au fost găsite aproximativ 439 de versiuni ale acelei imagini pe mai multe site-uri. În continuare, m-am folosit de dimensiunea fiecărei imagini pentru a exclude rezultatele care nu corespundeau cu ceea ce îmi doream eu. Astfel am găsit această imagine pe site-ul laraphillips.co.nz.

Deşi explicat pare mult de click-uit în realitate totul durează câteva secunde, iar rezultatele sunt uimitoare, dacă ne raportăm la anul 2005, spre exemplu.

Această funcţie este foarte folositoare atunci când avem la dispoziţie o imagine şi nu ştim nimic despre ea. Pentru propriul amuzament puteţi căuta imagini cu voi sau realizate de voi să vedeţi pe unde au ajuns după ce le-aţi încărcat pe site-urile de socializare.

 Caută după tipul fişierului

Să zicem că vreţi să găsiţi un curs, un ghid de tipul „cum să…”. Puteţi să găsiţi mult mai uşor aceste fişiere fără a fi nevoiţi să intraţi pe alte site-uri căutând pe google după tipul fişierului. Cum faceţi acest lucru? Scrieţi ceea ce doriţi să găsiţi,  filetype, două puncte ( : ) şi în continuare scrieţi formatul pe îl doriţi. De exemplu, eu vreau să găsesc un curs de filosofie din anul I de facultate în formatul PDF, aşa că voi scrie în câmpul de text al motorului de căutare: curs filosofie anul 1 filetype:pdf.
cauta dupa tipul fisierului 1

 

 

 

Ultima dată când am folosit această funcţie am căutat un curs de electromagnetism al facultăţi mele.

 

Mi-a luat cam 3 secunde să găsesc ceea ce voiam. Nu că-i frumos? Şi să nu vă gândiţi că puteţi căuta doar după pdf-uri. Puteţi scrie orice extensie doriţi dupa sintagma filetype (doc, xls, ppt etc.) atâta timp cât este relevantă pentru conţinutul pe care îl căutaţi.

Caută pe site-ul dorit prin Google

Dacă vrei să găseşti o anumită informaţie sau un articol care ştii că se găseşte pe un anumit site, tot ce trebuie să faci este să scrii în caseta de text adresa site-ului, operatorul două puncte ( : ) şi ceea ce doreşti să cauţi.

Exemplu: leivy.ro:covrigi

cauta dupa site

 

Caută alternative la site-uri

Dacă doreşti o alternativă la un anumit site, îl poţi ruga pe Google să îţi ofere. Cum faci asta? Scrii related, două puncte ( : ) şi adresa site-ului la care doreşti o alternativă.

Exemplu: related:facebook.comcauta alternativa la siteuri

Căută după expresia de care ai nevoie

Punând între ghilimele ceea ce cauti motorul de căutare îţi va returna ca rezultat doar site-urile în care există exact acea propoziţie sau expresie.

Exemplu: „imagine all the people”cauta cuvant cu cuvant

Foloseşte intrumentele de căutare

Pentru a micşora cât mai mult timpul în care obţii rezultatele dorite foloseşte instrumentele de căutare. Astfel poţi selecta informaţiile mai uşor în funcţie de ţară, limbă, timp şi oraş.

instrumente de cautare

 

În final

Acestea au fost trucurile/funcţionalitaţile pe care le folosesc pentru a-mi face viaţă/căutarea mai uşoară în fiecare zi. Sper să vă ajute! :)sursă foto (1): therecruiterslounge.com

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top