Muzică

Cum influențează muzica activitatea creierului uman

Cercetătorii de la Institutul Neurologic Montreal au realizat un studiu științific care demonstrează cum creierul uman procesează undele sonore. Aceștia susțin că ritmul reprezintă mișcare, oamenii reacționând involuntar la acordurile muzicale.

Sting, Michael Bublé, Feist şi Wyclef Jean au fost de acord să participe la acest studiu.
muzica

foto: natgeotv.com

Testele la care a participat Sting au condus la aflarea unor lucruri surprinzătoare legate de modul în care muzica influențează procesele pe care le desfăşoară creierul uman.

Experimentul a cuprins trei etape, Sting fiind supus la 3 teste RMN.

În primul test RMN, Sting este rugat să își imagineze o melodie. Cercetătorii constată că “subiectul” reacționează la melodie ca și cum ar fi auzit-o, creierul său producând hormonul fericirii.

Creierul folosește muzica să se asigure că nu uită situații și persoane speciale. De exemplu, o persoana bolnavă de Alzheimer poate uita lucruri de pe o zi pe alta, dar își aduce aminte o melodie pe care a ascultat-o acum 60 de ani.

Sting la testul RMN

foto: natgeotv.com

În cea de-a doua etapă a testului RMN, Sting ascultă o serie de melodii. Creierul său nu face diferența între genurile muzicale, dar când  întâmpină o piesă care nu îi place, fluxul sanguin  încetinește  și creierul nu  mai acordă la fel de multă atenție.

Indiferent de genul muzical, fiecare om caută emoția transmisă de muzică. O parte din creier încă gândește preistoric, de aceea femeile sunt atrase într-un mod natural de muzicieni.

muzica

foto: natgeotv.com

În ultima parte a experimentului, lui Sting i se propune să compună o melodie în RMN. Astfel,  cercetătorii au descoperit că se produce un schimb de informații între emisfera stângă și emisfera dreaptă a creierului. Acest lucru se întâmplă foarte rar, doar cei mai buni muzicieni pot face asta.

În urma experimentului, cercetătorii au observat un fapt foarte interesant, acela că persoanele care învață să cânte la un instrument își dezvoltă IQ-ul cu 7 unități.

Bebelușii folosesc muzica să își dezvolte intelectul. Ei înțeleg cum tonurile se îmbină într-o melodie, la fel ca o persoană adultă.

muzica

foto: natgeotv.com

După acest studiu, cercetătorii de la Institutul Neurologic Montreal, din cadrul Universității McGill, Canada, au demonstrat că modul în care creierele umane procesează muzica modelează preferinţele muzicale, ajutându-ne să ne înţelegem motivaţiile, temerile, dorinţele şi amintirile.

Cele mai citite

To Top