Cultural

Cu respect, ROMICA PUCEANU

Se pare că muzica lăutarească se confruntă în ultimele decenii cu un declin nemeritat. Vocile care au consacrat acest gen muzical s-au stins fără a lăsa în loc lăstari care să vegheze la viitorul acestui îndrăgit stil interpretativ, peisajul muzical devenind astfel mai sărac fără reprezentanți de renume ai folclorului popular de acest gen.

Avem ocazia astăzi, să ne amintim de ROMICA PUCEANU, numită pe bună dreptate REGINA MUZICII LĂUTĂREȘTI, care s-a născut în București la 19 ianuarie 1927, într-o familie de lăutari, fiind fiica lui Constantin Puceanu, țambalist, și nepoata celebrului violonist Ion Puceanu.

ROMICA PUCEANU și-a început cariera muzicală în copilărie alături de tatăl său, următorul pas în carieră făcându-l alături de taraful fraților Aurel și Victor Gore, ai căror verișoară era. Devine celebră în anii 40-60, cântând în cârciumile de pe malurile lacurilor Herăstrău și Floreasca din București. Își face debutul la Casa de Discuri Electrecord în anul 1963, când înregistrează două discuri de patefon, iar mai târziu va ajunge pe importante scene din întreaga lume. Israel, SUA, Japonia, China, sunt doar căteva din destinațiile celebrei ROMICA PUCEANU, unde era primită cu aplauze și flori chiar de la scara avionului.

ROMICA PUCEANU a jucat o vreme și la TĂNASE, alături de Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Nicu Constantin, și a căntat la unele dintre celebrele restaurante ale Bucureștilor acelor vremuri, din Calea Victoriei, Cișmigiu, și nu numai.

Acest gen muzical considerat o formă de muzică lăutărească urbană, era nelipsit de la petrecerile vremii, iar alături de celebra interpretă au stat alte nume mari: Fărâmiță Lambru, Ion Albeșteanu, Marcel Budala, Gabi Luncă, etc., reprezentanți de frunte ai genului muzical amintit.

Muzica ROMICĂI PUCEANU l-a inspirat pe cunoscutul dansator și coregraf, RĂZVAN MAZILU, și astfel s-a născut indrăgitul spectacol ȘARAIMAN, pe care acesta l-a pus în scenă la Teatrul ODEON din București în anul 2013, alaturi de actorul Dan Badea, reușind să readucă în fața privitorilor acordurile pe care Regina Muzicii Lăutărești le-a lansat în 1975 alături de orchestra Florea Cioacă, și pe care RĂZVAN MAZILU și-a descărcat întreaga energie creatoare, ridicînd pe scândura scenei și de această data un spectacol de calibru.

REGINA MUZICII LĂUTĂREȘTI, ROMICA PUCEANU s-a stins din viață la data de 24 octombrie 1996, în urma unui accident rutier, în județul Călărași.

https://www.youtube.com/watch?v=s5GPiIcpAGI&list=PLfazevXnB2ybUzYU901kb_JRLBnRIHdTV&index=205

 

 

Sursa foto: https://agenda.liternet.ro/articol/16758/Dani-Ionita/Galerie-foto-Saraiman.html

Sursa foto: https://alchetron.com/Romica-Puceanu

Cu respect, ROMICA PUCEANU

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top