Filme

Cronică de vară: The Kings of Summer

The Kings of Summer nu este un film recent. Pelicula poartă semnătura lui Jordan Vogt-Roberts și a apărut în anul 2013, având premiera la Festivalul de film de la Sundance. Așadar, de ce este acest film important în 2017, și de ce am decis să scriu despre el? 

Motivul îl reprezintă vara acestui an, care nu se anunță foarte promițătoare în materie de filme bune. Următoarele 3 luni vor fi pline de supereroi, continuări ale unor serii deja cunoscute și, printrea acestea, câteva idei noi și originale (Dunkirk, It Comes at Night), însă nu pare destul pentru a transforma vara lui 2017 într-una memorabilă în materie de producții cinematografice. Urmează însă o serie de cronici care vă oferă o alternativă, dacă programul sălilor de cinema vi se pare dezamăgitor. Prin urmare, aici apare textul meu despre The Kings of Summer

Filmul prezintă povestea a 3 adolescenți care fug de acasă pentru a-și construi o casă în pădure. Joe (interpretat de Nick Robinson, la prima sa apariție pe marele ecran), Patrick (Gabriel Basso) și Biaggio (Moises Arias) decid că s-au săturat să împartă același acoperiș cu părinții lor și să suporte regulile făcute de aceștia. Așadar, băieții fug în pădure pentru a locui undeva unde pot fi proprii lor stăpâni și unde regulile sunt stabilite de ei înșiși.  

The Kings of Summer este un film despre maturizare, despre dorința de a deveni adult cât mai repede cu putință. Filmul tratează și aspectul prieteniei, care sunt momentele care o pot pune la încercare și până unde poate merge aceasta. Interpretările celor trei băieți sunt excelente, lucru rar întâlnit într-un film cu și despre adolescenți. Nick Robinson în special se descurcă minunat în rolul lui Joe Toy, un tânăr de numai 16 ani, care are dificultăți în conviețuirea cu tatăl său, la scurt timp după decesul mamei. Cel mai bun prieten al său, Patrick, este jucat de Gabriel Basso, iar pentru acesta relația cu părinții mult prea protectori reprezintă principalul motiv pentru fuga de acasă. Ultimul membru al acestui trio este Biaggio, interpretat de Moises Arias, cel care oferă principalele momente de umor ale peliculei. 

Imaginea filmului este încântătore, de la primul până la ultimul cadru. Sălbăticia și frumusețea pădurii este surprinsă perfect de viziunea lui Vogt-Roberts. Mișcarea cu încetinitorul este folosită în câteva scene, una dintre ele fiind chiar în debutul filmului, însă de fiecare dată pentru a ilustra ceva diferit: procesul de maturizare al băieților, emoțiile lor, sau libertatea deplină de care dispun. Astfel, cadrele în slow-motion nu par folosite degeaba, Roberts reușind să transmită anumite mesaje cu acestea. De altfel, viziunea sa din acest film i-a adus locul în scaunul de regizor pentru Kong: Skull Island, lansat în luna martie a acestui an.

Restul distribuției cuprinde nume celebre pe micile ecrane: Nick Offerman, din serialul Parks and Recreations îl interpretează pe tatăl lui Joe, Alison Brie (Community) este sora băiatului, iar Megan Mullally și Marc Evan Jackson (Will&Grace, Brooklyn Nine Nine) joacă rolurile părinților lui Patrick. Faptul că pelicula are o distribuție atât de solidă în rolurile secundare face ca interpretările celor 3 băieți să iasă și mai mult în evidență, și le oferă acestora și mai multe motive de mândrie. 

The Kings of Summer este un film care trezește în privitor spiritul de aventură și dorința de evadare din rutina zilnică. Aceleași sentimente le regăsim în personajele principale, iar identificarea cu unul dintre ei se poate face cu ușurință. Pelicula lui Roberts surprinde cu multă naturalețe vârsta adolescenței, în care copilul se simte neînțeles, se confruntă cu schimbări dese și tânjește după libertatea vieții de adult.

Sursă foto: austinchronicle.

Cele mai citite

To Top