Politic

Sondaj Avangarde: Firea sau Iohannis. Ce ar vota românii, dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc duminică?

Gabriela Firea ar putea fi prima femeie preşedinte din istoria României, în ipoteza în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale. 44% dintre alegători ar pune ştampila pe numele său, arată concluziile celui mai recent studiu realizat de Avangarde. Firea se situează, astfel, pe primul loc în preferinţele românilor, cu patru procente peste Klaus Iohannis, care ar obţine 40% din voturi.

În plus, Firea este personalitatea politică despre care românii au cea mai bună părere, 59% declarând că o percep pozitiv, un capitol la care atât aceasta, cât şi prim-ministrul Sorin Grindeanu se situează înaintea preşedintelui Iohannis, perceput pozitiv de 47% dintre respondenţi. PSD ar înregistra o victorie zdrobitoare şi dacă vorbim despre alegeri parlamentare, pentru că 44% dintre alegători au declarat că ar pune ştampila pe sigla partidului condus de Liviu Dragnea. Social-democraţii sunt urmaţi în preferinţele alegătorilor de PNL, la mare distanţă, însă, cu un scor estimat de 24% şi USR, cu 12%. Toate acestea în condiţiile în care ultima perioadă a fost marcată de controverse în domeniul Justiţiei care i-au avut în prim plan pe membrii PSD, inclusiv după episodul OUG 13 care a scos în stradă sute de mii de oameni.

În materie de popularitate, tot Gabriela Firea este pe primul loc. 59% dintre respondenți spun că au o părere bună despre primarul general al Capitalei, faţă de 29% care susţin că au o părere proastă. Următorul în preferinţele electoratului este premierul Sorin Grindeanu, despre care 48% dintre participanţii la studiu arată că au o părere bună, comparativ cu cei 30% care au o părere proastă. Preşedintele Klaus Iohannis se situează pe poziţia a treia, cu un procentaj de 47%.

La categoria partide, PSD se păstrează la 44% dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PNL ar obține 24% iar USR crește de la 8% la 12%, capitalizând foarte probabil protestele din februarie. ALDE ar crește ușor la 8%, iar UDMR se menține la 5%. În schimb, potrivit sondajului Avangarde, PMP, partidul fostului președinte Traian Băsescu nu ar mai intra în Parlament, scăzând la 3%.

Sursă foto

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top