Teatru

„Certificat de om simplu”, avanpremieră sub egida Hyperion

DSC_4141

Studenţii Facultăţii de Arte „Geo Saizescu”, ai Universităţii Hyperion anul III şi cei din anul II master, specializarea Arta actorului, sub îndrumarea prof.  Dan Tudor și a  asistenţilor Ana-Maria Lazăr şi  Adriana Guluţanu, sâmbătă 7 martie, au prezentat spectacolul Certificat de om simplu de Constantin Venerus Popa.

Spectacolul, ce a reprezentat o avanpremieră,  aduce în discuţie, drept temă principală, problemele cu care se confruntă omul obișnuit (simplu) în relaţie cu sistemul birocratic autohton. Firul acţiunii surprinde situaţia disperată cu care se confruntă orice cetăţean în momentul în care este supus procedurilor de obţinere a unui act care să ateste faptul că acesta este „încă viu”. Din acest moment, personajul este aruncat într-un carusel procedural cu o mare înclinaţie spre absurd. Fiind nevoit să parcurgă etapele premergătoare obţinerii fişei doveditoare, ajunge să se supună mai mult sau mai puţin voluntar nenumăratelor capricii impuse de entităţile cu care intră în contact, majoritatea plasate în contextul medical în cazul subiectului. Cu alte cuvinte, solicitantul (Adrian Dima) este nevoit să treacă peste o serie de încercări impuse de sistem, dar și de mediul uman prins în această capcană, ca să poată îndeplini cerințele funcţionarei resposabilă cu emiterea repectivului document (Mirela Zaharia).

În acest context, solicitantul este supus unor situaţii cu un puternic conţinut comic, după cum urmează:

Prima situaţie îl surprinde faţă în faţă cu doctorul Popa (Horia Muntean), medic legist cu o uşoară fixaţie legată de experimentele pe cadavre. Acesta la rândul său îl introduce pe cetăţean în alte trei situaţii.

A doua situaţie este aceea în care este pus faţă în faţă cu un psihiatru cu uşoare înclinaţii perverse. Aici confuzia este foarte bine evidenţiată pentru legitimarea comicului de situaţie, în momentul în care cei doi decodează incorect informaţiile pe care le schimbă între ei.

A treia situaţie se consumă în contextul vizitei la medicul infecţionist (Matei Dobrovie), nici acesta nefiind mai presus faţă de ceilalţi doi prin prisma situaţiei psihice. Solicitantul este pus în postura delicată de a accepta însuşirea unor afecţiuni închipuite, în schimbul unei semnaturi şi a unei parafe care să-i permită cetăţeanului nostru accesul spre următoarea situaţie.

Ultima, la care acesta este supus, îl aduce într-un mediu atipic ideii de masculinitate: mai precis, este nevoit să meargă la un cabinet ginecologic. Loc în care intervine iar comicul de situaţie prin intermediul confuziei. Domnul nostru, odată intrat în cabinet, este privat de posibilitatea de a-şi vedea interlocutorii, lucru reciproc. Drept urmare, stimabilul este considerat ca fiind de sex feminin; mai mult decât atât, acestuia îi sunt atribuite o serie de verdincte medicale, pornind de la singura cale de dialog dintre aceştia, vocea, una specific masculină. Odată lamurită confuzia, el este supus unor proceduri care îi pun la îndoială calitatea de bărbat, dar care se finalizează cu semnarea actului necesar lui.

Punctul culminant surprinde protagonistul în acelaşi loc de unde a plecat, mai precis ghişeul funcţionarei.

Deznodăntul este unul surprinzător, pricinuit de calitatea excepţională a dramaturgului Constantin Venerus Popa, cel care a imaginat această superbă piesă de teatru.

Distribuţia a fost următoarea:

Solicitantul – Adrian Dima/ Florin Dobre

Funcţionara – Mirela Zaharia

Doctorul Popa – Horia Muntean

Psihiatrul – Ştefan Fieraru

Infecţionistul – Matei Dobrovie/ Bogdan Amurăriţei

Ginecologul – Isabela Oncioiu

Asistenta – Luisa Purdescu

Codaşul 1 – Raluca Straia

Codaşul 2 – Florian Bala

Acest eveniment s-a desfăşurat în prezenţa Prodecanului Facultăţii de Arte “Geo Saizescu” din cadrul Universităţii Hyperion, Conf. univ. dr. Vlad Leu, doamnei Asistent univ. Zamfira Năstăsache, doamnei Lector univ. dr. Mihaela Triboi şi doamnei Lector univ. dr. Mariana Câmpeanu, profesori ai aceleiaşi facultăţi.

Lista invitaţilor a fost completată de prezenţa doamnei Sanda Vişan, a doamnei secretar a Facultăţii de Arte “Geo Saizescu”, Mihaela Simion şi a unor reprezentanţi ai unor teatre independente.

Auditoriul a fost completat de studenţi ai Universităţii Hyperion.

Galerie foto:

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top