Sănătate

Cel mai cumpărat fruct este copt artificial

Aproximativ la fiecare 15 secunde pe la casele de marcat din supermarket-uri trece cel mai dorit fruct de români şi nu numai. Acest lucru se datorează probabil şi faptului că este un fruct exotic la care anumite tări au acces doar importându-l. Consumatori din toată lumea îl consideră o sursa bogată de vitamina C, potasiu, magneziu şi vitamina B6. Foarte nutritiv şi gustos, sărac în grăsimi saturate colesterol şi sodiu, alimentul face deliciul atât al copiilor cât şi al adulţilor, fiind prezent în nenumarate preparate.

Însă puţini dintre noi ştiu că acest fruct este copt artificial.
Poate că deja v-aţi dat seama despre ce fruct este vorba şi anume, bananele. V-aţi întrebat vreodată cum ajung atat de galbene şi frumoase pe rafturile magazinelor. Ei bine, procesul este unul cu totul dezamăgitor. Ceea ce noi credeam a fi foarte sanatos, bogat în vitamine şi fibre nu mai are sens când descoperim faptul că sunt culese extrem de crude. Acest lucru face ca fructul să nu mai fie întru-totul acea sursa de care vă spuneam mai sus. Deoarece nu îşi mai ia de la soare şi de la planta-mamă toţi acei nutrienţi necesari.

Pentru a se coace bananele au pe suprafata mici pori prin care elimina etilena. Un gaz natural care odată eliminat dă startul procesului natural de coacere. Importatorii au însa grijă să stopeze acest proces. Cum ? Culeg fructele verzi înainte de a se coace punându-le la rece. Prin depozitarea lor la temperaturi foarte scăzute porii se închid oprind, eliminarea etilenei. Odata ajunse în tară, practic le este manipulat procesul de coacere. Sunt aşezate în camere speciale unde sunt gazate cu etilenă. Astfel bananele se coc uniform, devenind numai una şi una.

Există 7 grade de maturare a bananelor. În funcţie de cât sunt de coapte, bananele primesc aceste numere. În primul stadiu bananele au o culoare verde închis. În stadiul 7, pe coaja bananei încep să apară mici pete maronii. În functie de cum le merg vânzările, magazinele comandă de la importatori banane mai coapte sau mai puţin coapte.

Ministrul agriculturii dă asigurări că nu e niciun pericol pentru cei care consumă banane. Procedura de tratament cu etilenă este folosită pentru diferite fructe şi legume care sunt aduse din ţări îndepărtate. Totuşi produsele care sunt supuse tratamentelor ar trebui etichetate.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top