Politic

Carles Puigdemont: Puigdemont: Nu mă surprinde nimic din ceea ce face guvernul spaniol. Arestarea mea este o posibilitate, cu toate acestea, ar fi o mişcare barbară

Săptămâna trecută 90% din catalani au votat pentru independența lor față de Spania, în ciuda interdicției din partea guvernului spaniol, potrivit Capital.ro.

În timp ce guvernul spaniol refuză să recunoască referendumul, preşedintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi-a anunţat intenţia de a declara luni independenţa faţă de Spania.

Mai jos este un interviu între Puigdemont şi BILD, unde oficialul îşi expune planurile pentru viitorul Cataloniei:

BILD: Domnule Puigdemont, te vezi ca preşedinte al unui nou stat?

Carles Puigdemont: Nu încă. Dar rezultatele referendumului vor fi numărate până la sfârşitul acestei săptămâni. Apoi, ne vom declara independenţa în 48 de ore. Cu toate acestea, mă simt deja ca un preşedinte al unei ţări libere, în care milioane de oameni au luat o decizie importantă. Paşii următori vor fi luaţi de parlament.

BILD: Dar există o mare opoziţie. Nu sunteţi decât un separatist pentru cei care sunt împotriva referendumului.

Puigdemont: Guvernul spaniol a blocat tot ceea ce am încercat în ultimii ani. Nu au vrut să negocieze. Nici nu vor să vorbească despre distribuirea impozitelor. Nu ne-au oferit o alternativă. Noi state au fost stabilite pe tot globul. Este o procedură normală. Deoarece voinţa liberă a poporului nu poate fi suprimată pe termen lung.

BILD: Dar nimeni în Catalonia nu este suprimat de guvernul spaniol. Sau veţi pretinde că premierul Rajoy este un dictator?

Puigdemont: Guvernul spaniol acţionează ca şi cum ar fi un stat autoritar. Uită-te la ce sa întâmplat duminică. Violenţa a izbucnit împotriva oamenilor paşnici care intenţionau să voteze. Guvernul spaniol a ordonat arestarea oponenţilor politici, a influenţat mass-media şi a blocat site-urile web. Și, auziţi elicopterul care circulă chiar deasupra clădirii guvernului nostru chiar acum? Suntem monitorizaţi toată ziua şi noaptea. Acţionează diferit faţă de un stat autoritar?

BILD: Guvernul spaniol a invocat constituţia spaniolă şi a declarat ilegal referendumul şi mişcarea de independenţă. Regele te-a criticat de asemenea. Veţi fi arestat în curând?

Puigdemont: Nu mă tem de arestare. Și nu mă surprinde nimic din ceea ce face guvernul spaniol. Arestarea mea este o posibilitate. Cu toate acestea, ar fi o mişcare barbară. Guvernul spaniol face o eroare după alta şi îşi închide ochii asupra realităţii.

Aceste lucruri sunt dezamăgitoare pentru mine: de ce nimeni din UE nu critică acţiunile poliţiei? Drepturile şi libertăţile civile fundamentale ale cetăţenilor europeni au fost încălcate. Dar UE rămâne tăcută. Dacă s-ar fi întâmplat acelaşi lucru în Turcia, în Polonia sau în Ungaria, aceasta ar fi determinat o revoltă masivă.

BILD: Situaţia continuă să ia amploare. Cât de departe intenţionaţi să mergeţi?

Puigdemont: Vom merge atat de departe cat vor oamenii sa mergem. Dar fără folosirea forţei. Întotdeauna am fost o mişcare paşnică. Și sunt sigur că Spania nu poate ignora voinţa atâtor oameni.

BILD: În Madrid, guvernul a ameninţat că va prelua controlul asupra Cataloniei. Este un război civil?

Puigdemont: Nu, am spus deja că mişcarea noastră a fost paşnică şi va rămâne paşnică. Cu toate acestea, guvernul spaniol a trimis în regiune 10 000 de membri ai poliţiei naţionale şi ai gardienilor naţionali care au avut o misiune clară de a ataca civili paşnici. Cu toate acestea, nu vom folosi violenţa.

BILD: Ce urmează în următoarele zile?

Puigdemont: Întotdeauna am spus că suntem pregătiţi pentru discuţii. Am fost inspiraţi de referendumul privind independenţa în stilul scoţian. Vrem ca UE să se implice în final şi să vorbească cu ambele părţi şi nu numai cu guvernul de la Madrid. Suntem pregătiţi pentru independenţă.

BILD: Fanii fotbalului se întreabă, unde va juca FC Barcelona după ce v-aţi declarat independenţa?

Puigdemont: Numai clubul va putea lua această decizie. Nu-mi pot imagina ce ar face Liga Spaniolă fără un club atât de important. Și asta este valabil şi pentru jocurile dintre Madrid şi Barca. Deşi sunt un fan Girona, îmi place să vizionez jocurile.

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top