Economic

Bursele lumii, în revenire după începutul slab de an

24 Ian Bursele lumii au avut parte de o perioadă de respiro în ultimele zile după ce începutul anului a fost marcat de o alunecare globală, cauzată în mare parte de încetinirea creșterii Chinei și de scăderea continuă a prețului petrolului.

Principala piață de capitaluri a Chinei, Shanghai SE Composite a suferit o alunecare de 18,6 procente de-a-lungul primelor 20 de zile ale lui 2016, scădere cauzată în mare de „trecerea de la o economie bazată pe industrie și export la o economie condusă de consum”, spune Alan Beaulieu, consultant economic, pentru CNBC.

Conform Trading Economics, previziunile pentru creșterea economică a Chinei arată că anul 2015 a fost cel mai încet în ce privește PIB-ul pe ultimii 25 ani, fapt care a provocat temeri că întreaga economie globală își va încetini creșterea.

„Creșterea clasei de mijloc nu a fost destul de puternică pentru a susține economia chineză.” „China o să-și revină în 2016 și va crește cu 6,5, iar până la mijlocul anului investitorii se vor liniști”, mai spune Alan Beaulieu.

Bursa din China și-a revenit în ultimele două zile, crescând cu 1,2%, însă scăderea majoră a cotațiilor a avut efecte și asupra burselor majore de pe alte continente.

Principalele piețe din Statele Unite au avut căderi semnificative, astfel DJIA(Dow Jones) a atins un minimum negativ de depreciere de 8 procente în primele 20 de zile ale lunii ianuarie, revenind în ultimele două zile cu 1,3%, NASDAQ Composite a suferit o scădere de 8,8% și o revenire de 2,6%, iar S&P 500 o depreciere de 9,7% și o revenire de 4,5%, în utimele două zile.

Piața din Japonia s-a depreciat cu 15,9% în primele 20 de zile ale anului însă a crescut cu 5%  în ultimele două zile, în timp ce bursele europene din Germania, Franța și Marea Britanie dau semne de revenire după ce și ele au avut alunecări după începutul de an.

Și Bursa de Valori București a suferit în acest început de an odată cu bursele globale, pierzând 14 procente, minim atins pe 18 ianuarie, însă a revenit în ultimele două zile cu o creștere de 4,4 procente, în tandem cu piețele mondiale.

Problemele din China au făcut investitorii globali să caute investiții sigure precum aurul, acesta marcând și el o creștere semnificativă de la începutul anului și până în prezent, în timp ce prețul barilului de petrol a continuat să scadă odată cu ridicarea sancțiunilor economice împotriva Iranului, în mare din cauza temerilor că odată cu ridicarea acestor sancțiuni, Iranul va crește producția de petrol.

După ce în ziua de 20 ianuarie, petrolul a atins un preț de mai puțin de 28 de dolari pe baril, cel mai scăzut prag din ultimii 12 ani, barilul de petrol a sărit în ultimele trei zile de 32 de dolari, apreciindu-se cu peste 14%.

Deși frica reiterării scenariului crizei financiare din anul 2008 nu este întemeiată, mai mulți analiști economici prevăd o posibilă continuă scădere a cotațiilor bursiere de pe toată planeta. Economistul Alan Beaulieu a declarat pentru CNBC că Este destul de probabil să vedem creșteri și scăderi repetate și de asemenea, instabilitate, cel puțin până la mijlocul anului. Oamenii se vor simți mai calmi când vor vedea o intervenție în China care va stimula economia.”

Cele mai citite

To Top