Cultural

Boovie – concursul școlar de book-trailere ajuns la ediția a III a

Într-o societate tot mai tehnologizată, în care cititul nu se mai regăsește printre preocupările multor tineri, care mai degrabă ar prefera să posteze un instastory decât să deschidă o carte, doamna profesoară Carmen Ion, din Focșani, a descoperit o modalitate inedită prin care să îi determine să redescopere plăcerea cititului, motivându-i tot odată să își dezvolte creativitatea pentru a crea trailere pentru cărțile pe care le-au citit. Iar ceea ce a început ca un concurs organizat la clasă s-a transformat într-un proiect de booktrailere, numit Boovie, o combinație de la “book” şi “movie”: carte şi film în limba engleză, care se desfășoară la nivel județean și care a ajuns deja la cea de-a treia ediție.

Carmen Ion, profesoară de limba română: ,,Când am făcut concursul în cadrul liceului a fost o emulație extraordinară la care nu m-am așteptat, sincer. Eram conștientă de faptul că cititul nu se înscrie între preocupările lor principale. Numai că, spre surpriza mea, am avut parte de câteva echipe care au zis din start “da” și echipele acelea s-au bucurat atât de tare încât au transmis bucuria și mai departe și m-am trezit cu o sută de elevi îngrămădiți în sala de sport care voiau să participe.

Toamna nici nu au început bine cursurile, că membrii echipei câștigătoare au venit la mine și m-au întrebat dacă mai facem concursul de trailere. I-am expediat o dată, de două ori, de trei ori, și când ei au tot insistat, le-am propus să extindem ideea la nivel județean. Și în felul acesta a apărut ideea de concurs și de extindere la nivel județean.

Am avut parte de niște oameni minunați cărora le-am prezentat proiectul și au decis să îl finanțeze. Am urcat nivelul premiilor la niște sume atractive. S-au înscris inițial cincisprezece echipe, după care trei au avut ceva probleme și au renunțat. În total am avut în jur de 127 de elevi, deci o creștere față de anul anterior și erau din șase sau șapte licee din Vrancea. Surpriza a fost liceul din Vidra care are direcție tehnologică, în timp ce celelalte licee veneau din zona umană.

Au fost niște trailere absolut deosebite. Prin intermediul clubului Rotari, l-am contactat pe domnul Alexandru Condurache, universitar la Iași la Facultatea de regie și film. I s-a părut interesant proiectul, nu mai auzise de așa ceva și a venit însoțit de o altă zână bună a acestui concurs, domnișoara Diana Iabrașu, care este producător independent de film documentar.

La discuția de după concurs, Alex mi-a mărturisit ,,Nu mă așteptam în nici un caz să vad astfel de reacții foarte pline, foarte puternice, foarte autentice.” Și el și Diana mi-au spus foarte clar că este un concurs în care merită investit și care merită să fie dus mai departe.

Atunci l-am transformat într-un proiect care să aibă șansa să ajungă la scară națională. Dar în momentul în care am făcut sigla, logo-ul lui Boovie și i-am găsit numele, am scris festival fără intenția de-al duce de anul acesta la nivel național, pentru că mai este nevoie de un pic de rodare în privința aceasta.

Și există posibilitate de dezvoltare, fiindcă oamenii au început să se arate foarte interesați după aceea, am creat o secțiune nouă care se numește Trailerul de Buzunar pentru echipe înscrise în afara concursului. Surpriza a fost că s-au interesat mai mulți oameni din țară, dar fiindcă a fost cumva pe neașteptate crearea acestei noi secțiuni, unii au spus că au avut prea puțin timp la dispoziție, ceea ce este foarte adevărat.”

Pentru a-i motiva și mai mult pe elevii traileriști, dar și pentru a le răsplăti munca, organizatorii le-au pregătit o surpriză, astfel că echipele care se vor clasa pe primele trei locuri, vor avea ocazia să ia parte la TIFF, la festivalul Ideo Ideis sau la Next Film Festival. Iar pentru că interesul a fost atât de mare, la ediția viitoare vor putea participa echipe din întreaga țară, dar și din afară.

Carmen Ion: Adevărul e că mi-am dorit foarte mult să crească acest concurs. Dar nu mă gândisem că va căpăta dimensiunile acestea, anul acesta. A fost o surpriză și clar trebuie să îi mulțumesc domnului Giurgiu și echipei lui. În felul acesta s-a auzit la nivel național. Acesta a fost începutul, pentru că indiferent ce idee frumoasă ai avea și cât de bine ai putea să o pui în practică, în momentul în care nu are o plajă mai largă de audiență, automat ideea moare sau rămâne limitată la o zonă locală.

Sunt realmente fericită de amploare și la anul clar îl facem regional cu participare națională și internațională. În momentul de față am confirmarea că la anul va veni un trailer din India, ceea ce este absolut încântător și probabil vor fi măcar două trailere din Europa, și să vedem la nivel național cum ne vom descurca.”

Pentru ediția de anul acesta juriul a fost format din Alex Condurache și Diana Iabrașu, cei doi fiind familiarizați cu tot ceea ce înseamnă Boovie, dar și Tamara Bivol și Daniel Sandu.

Carmen Ion:,,Pe Alex Condurache îl declarăm deja Godfather și pe Diana Iabrașu the Godmother, iar discutând cu ei am ajuns împreună la ideea că ar fi minunat dacă în juriu ar fi și un elev, pentru că este foarte important de văzut punctul de vedere al acestora. Copiii care sunt în echipe citesc încercă să capete niște abilități tehnice,să filmeze, să monteze, să editeze, dar cum se vede din afară de cineva care nu face așa ceva. Și așa am luat legătura cu profesorul coordonator al revistei Alecart,revistă pentru elevi, revistă de atitudine culturală și mi-a recomandat-o pe Tamara Bivol, o fată din Republica Moldova, elevă la un colegiu din Iași și membră a redacției revistei Alecart, am luat legătura cu ea la telefon și a fost ca și cum ne-am fi știut din totdeauna.

Iar a treia opțiune, Daniel Sandu, a venit ca urmare a unei sugestii a unui membru din echipa de organizare. În liceul pedagogic există o bucurie mare în rândul elevilor de a face teatru și una dintre elevele de marcă, absolventă de vreo zece ani, a lucrat cu mulți regizori și ea ne-a sugerat să vină Daniel Sandu, mai ales că el este familiarizat cu Focșaniul, turnând aici „Un pas în urma Serafimilor”. S-au adunat oameni în jurul acestui proiect, oameni pe care nu i-am cunoscut, oameni care nu au nici o idee cine sunt și care au spus „da” în numele ideii, ceea ce indică că sunt speranțe de fapt, dar trebuie să găsim un drum în așa fel încât speranța să nu rămână doar abstractă.”

Sursă foto

Cele mai citite

To Top