Cultural

Bookfest 2018: Editurile au pregătit o mulțime de noutăți

Ajuns deja la cea de-a 13 a ediție, Târgul Internațional de carte Bookfest și-a deschis miercuri porțile și îi așteaptă pe toți iubitorii de carte și nu numai, până duminică, în pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo.

Pentru ediția de anul acesta editorii au pregătit numeroase oferte, lansări şi evenimente dedicate copiilor.

Invitatul de onoare al Târgului Internațional de carte Bookfest de anul acesta este SUA, iar vizitatorii vor avea ocazia să găsească amenajată o casă americană, dar și cele mai cunoscute volume din literatura americană clasică şi contemporană.

Profitând de atmosfera liniștită din primele zile ale târgului, am luat la pas pavilionul B2 și am aflat care sunt câteva dintre cele mai noi apariții pe care o parte din edituri le-au pregătit pentru ediția de anul acesta.

Spre exemplu, editura Herg Benet a pregătit pentru vizitatorii care vor ajunge anul acesta la târg o gamă variată cu noi apariții ale autorilor români, dar și apariții ale autorilor străini.

,,De la autorii români avem așa: un volum de proză scurtă de Ana Mănescu Sinuciderea ielelor. Este un volum în care fantasticul se împletește cu realul, apar foarte multe creaturi pe care le știm din folclor: iele, zâne, sirene, vampiri, vârcolaci și cumva, atmosfera cărții te duce cu gândul la povestirile lui Mircea Eliade. Este o carte care mie mi-a plăcut foarte mult și o recomand.

Mai avem Antidepresiv de Ioana Duda, care este tot o colecție de povestiri, proză scurtă. Anca Mizumschi publică pentru prima dată o carte de proză. Este confesiunea unui autor care de câțiva ani nu mai locuiește în România, locuiește în Statele Unite, și cumva cartea acestea este o împăcare a ei cu România, în care spune exact ce simte departe de țară. Este o carte echilibrată și trece prin toate nuanțele, de la dorul de țară, până la dezamăgire și nu ascunde motivele pentru care a trebuit să plece din România, dar în același timp spune că duci țara cu tine oriunde ai merge pentru că nu ai cum să schimbi ce ai învățat, ce gândești. Nu ai cum să simți într-o anumită limbă.

Aromă de august este debutul jurnalistei Ioana Țigănilă, care a vrut să scrie această carte ca dar pentru fiica ei. Cartea a pornit de la o întâmplare cu fiica ei, care a spus la un moment dat că vrea să mănânce înghețată cu aromă de august. Este o carte pentru toate gusturile, mai ales că Ioana, vorbește foarte mult despre iubire, despre cum este să fii mamă și multe alte lucruri cu care poate rezona orice fel de cititor.

Iar la capitolul autori străini avem Râurile din Londra, de Ben Aaronovitch, un SF care are pe alocuri părți polițiste, este o povestire cu fantome și cu detectivi, are o atmosferă foarte dark, are foarte mult umor britanic. Este o carte pe care o recomandăm.

Grădina cu fluturi este un thriller psihologic foarte apăsător, întunecat, despre cât de nebună, complexă, complicată poate fi mintea umană. O carte care nu te lasă deloc indiferent, te ține cu sufletul la gură și te face să îți pui foarte multe întrebări.

Reconstituind-o pe Amelia, tradusă de Laura Nureldin este o carte despre relația dintre mamă și fiică. Fata se sinucide, iar mama încearcă să meargă pe traseul acesta, să vadă dacă într-adevăr a fost o sinucidere, să vadă ce a împins-o să facă asta și în procesul acesta – de a descoperi ce s-a întâmplat – ajunge să își cunoască fiica mai bine după ce ea nu mai este. ” a declarat scriitoarea Cristina Nemerovschi pentru Hyperflash.

De asemenea, editura Storia le-a pregătit o surpriză tinerilor cititori, dar și o carte dedicată adulților și care se numără printre preferințele fostului președinte al SUA, Barack Obama.

 Cristina Munteanu, editura Storia Books: ,, În acest an la Bookfest 2018 avem două noutăți, în primul rând pe nișa noastră young adult avem Eliza și monștrii ei, de Francesca Zappia, o carte foarte așteptată la noi și care s-a bucurat de un mare succes în afară. Cea de-a doua este o premieră și pentru noi, este o carte pentru adulți, se numește Puterea, de Naomi Alderman, o carte foarte premiată. În 2017 a luat Premiul Baileys pentru ficțiune. Este și cartea preferată a fostului președinte al SUA, Barack Obama, și sperăm să se bucure de succes și la noi.”

Grupul Editorial Corint a pregătit, pe lângă cărțile dedicate copiilor și numeroase apariții dedicate iubitorilor de istorie, dar și publicului adolescentin.

Flori Mihalache, PR Director, Grupul Editorial Corint,,La târgul de anul acesta ne axăm în special pe cărțile pentru copii, pentru că este și ziua copilului și atunci vedetele târgului ar fi colecția SmartAge pentru copii de peste doisprezece ani. Un alt titlu, Pe cuvânt de șoricel, scris de James Patterson și Chris Grabenstein, este o poveste despre un șoricel albastru care pleacă într-o aventură. De asemenea, ar mai fi o colecție de cinci cărți care aparțin de seria Călătoriile lui Robin, ele sunt câte o carte pentru fiecare oraș, Robin pleacă împreună cu bunicul în cinci orașe din lume și un volum de un autor român, Radu Țugulescu, care a scos volumul al doilea din Ina si Ariciul Pit: Aventuri in aparatul de fotografiat al bunicului.

La adolescenți, o avem pe Marie Lu cea care a scris bestseller-ul Warcross. Ea scoate acum Tinerele elite și este o autoare pe val, în continuă creștere, așa că recomandăm cartea pasionaților acestui gen de cărți.

Pe parte de istorie avem mai multe direcții. Ne-am axat pe partea regalității și atunci este volumul cu ilustrații de la funeraliile Regelui Mihai de anul trecut, album care se numește Regele Mihai I – loial tuturor și ține de proiectul fotografii pentru rege inițiat de directorul Casei Regale, Ion Tucă și generalul Gelaledin Nezir și cea de-a doua carte pe regalitate ar fi Regina Maria, cu însemnările din ultima ei parte a vieții.

În colecția Corint Istorie ar fi: Coreea de Nord: Între fascinație și teroare, scrisă de Loretta Napoleoni, care o să fie prezentă la lansarea de duminică. Ea vine special pentru lansare la librăria Pavesiana unde vom avea o sesiune de autografe, întrebări, discuții cu autoarea. În colecția Corint Istorie – autori români, o avem pe Lavinia Betea, cu Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu, care este o carte cu agenda tovarășei în 1989 și conține o mulțime de detalii suculente din perioada respectivă. Și, ca să închei într-o notă optimistă, avem Povestea ceaiului și Timpul Chinei.

Timpul Chinei este un album de fotografii din China ale jurnalistului Dan Tomozei, iar Povestea ceaiului este o carte potrivită pentru vara aceasta, o carte care este scrisă de Wing Xufeng și vine cu o poveste atipică a ceaiului, relaxantă, lejeră.

Și Grupul Editorial Trei pregătit o gamă variată de titluri din care publicul va putea alege în funcție de vârstă și preferințe.

,,Vedeta grupului editorial Trei la Bookfest 2018 este cartea lui Jorden Peterson – 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, o carte pe care am publicat-o în colecția psihologie practică. De asemenea, în colecțiile noastre de ficțiune avem un nou mare autor nordic pe care îl vom publica începând din această vară, Jo Nesbo. Tot în cadrul colecțiilor de ficțiune și cumva, primul crime românesc în colecția noastră de crime, Cină cu ficat și inimă a Mihaelei Apetrei, precum și un roman a Cameliei Cavadia, cel de-al treilea, după Vina și Măștile fricii, Purgatoriul îngerilor.

În Young Fiction Connection avem două cărți superbe adresate adolescenților: Mirror mirror de Cara Delevingne și Ura cu care lovești de Angie Thomas. De asemenea, foarte multe noutăți editoriale în colecțiile PanDA și LITERATI de la Pandora M. În seria noastră de cărți Cine a fost, cumva pentru a ne alătura și invitatului de onoare de la acest Bookfest, am publicat Ce este statuia Libertății.” a declarat Teodora Ivan, PR Manager, editura Trei, pentru Hyperflash.ro

Sursă foto: 

Cele mai citite

To Top