Evenimente

ASTROFEST 2017

Cu ocazia Zilei Astronomiei, revista Știința&Tehnică invită pasionații de spațiu cosmic la un festival de explorare spațială și astronomie, care are loc sâmbătă, 6 mai, începând cu ora 15.00, în fața Bibliotecii Naționale a României din București.

În cadrul festivalului, pasionații de astronomie au șansa de a se întâlni cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic acum 36 de ani.

Publicul poate participa la observațiile astronomice care se desfășoară pe durata întregului eveniment, cu ajutorul a 20 de telescoape profesionale. O echipă de astronomi pot oferi acestora în permanență informații interesante și scurte prelegeri despre planete.

Programul de observații astronomice (programul depinde de condițiile meteorologice)

  • 15.00 – 18.00: Soarele si petele solare
  • 19.00 – 23.00: Luna și craterele selenare ( se pot observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii precum și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo)
  • 20.23 – 23.00: Planetele (în special Jupiter), roiuri globulare (Messier 13), stele duble, roiuri deschise

Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei Știință&Tehnică, împreună cu Nikon România, susține un atelier de astrofotografie, în cadrul căruia participanții pot realiza propriile astrofotografii.

Va exista și o zonă 3D, unde se vor afla astrofotografii 3D ale planetelor din sistemul solar, diverse galaxii și nebuloase. Pasionații de meteoriți pot observa detaliile acestora prin cele 2 microscoape puse la dispoziția publicului de către Astroclub București și de clubul de astronomie „AstRomania”. Totodată, aceștia pot asista la realizarea de experimente interactive de fizică pe teme de astronomie. Atelierul „Cerul nopții – stele și constelații„ în cadrul căruia se prezintă noțiunile de bază ale prelucrării și editării imaginii în astrografie.

Pentru copiii care participă la ASTROFEST 2017, Fun Science a pregătit un program special dedicat acestora numit „Aventurierii Spațiului”. În „Călătoria spre planete”, copiii pot face diferența dintre corpurile luminoase și corpurile iluminate, dintre stele și planete. Aceștia vor descoperi caracteristicile fiecărei planete din sistemul solar printr-o călătorie imaginară și interactivă.

Va avea loc și un science talk, în cadrul căruia echipa Știință & Tehnică, condusă de profesorul Alexandru Mironov, va dezbate principalele teme de actualitate din domeniul explorării spațiate și a tehnologiilor spațiale.

ASTROFEST 2017 are loc în parcarea din fața Bibliotecii Naționale iar intrarea este liberă.

Sursă foto

Cele mai citite

To Top