Cultural

Artă din resturi de uz casnic

Jane Perkins, o artistă din Marea Britanie folosește obiecte găsite și materiale reciclabile pentru a da viață ideilor sale creative. Artista folosește diverse lucruri de la jucării, bucăți de sticlă, scoici, nasturi, margele și resturi din plastic pentru a recrea faimoase portrete și opere de artă din impresionism și nu numai. Opere precum portretul Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, Fata cu cercelul de perlă de Vermeer, Noapte înstelată de Van Gogh și multe altele au fost reproduse de britanică în maniera proprie.Starry NightMona Lisa DaVinciPerkins girl with perl ear

Această manieră de a reda lucrările consacrate, reprezintă ceva nou și original în domeniul artelor plastice. Jane precizează că ea nu adaugă nicio culoare și că aceste creații ale ei iau naștere spontan prin plasarea materialelor după forma, marimea și culoarea potrivită, asemenea unui puzzle, obținând astfel un efect fascinant.

Perkins declară că majoritatea materialelor fie le primește de la vecini, fie le dobândește de la târgurile de vechituri sau de la centre de reciclare. Ea susține că realizarea unei opere poate dura până la trei săptămâni pentru reușirea rezultatului estetic dorit.

„Creațiile mele trebuiesc privite în două feluri: de la distanță pentru a identifica imaginea și de aproape pentru a identifica materialele folosite ”, declară Jane.

Totodată artista mai susține că este șocată câte aruncăm fără a lua în considerare că aceste lucruri pot fi reutilizate în diferite maniere și că susține cu desăvârșire reciclarea.

Obiectele folosite sunt bine gândite, prin ele redând și stările ce se doresc a fi transmise în respectiva operă. Spre exemplu în două portrete ce îl ilustrează pe Michael Jackson în perioade diferite din viața lui, una de succes și una de cumpănă, artista a folosit în portretul ce îl înfățișau pe artist în floarea vârstei, materiale ce le putem asocia cu pozitivismul, precum jucării și obiecte mai zglobii. În cel ce îl ilustrează pe artist în perioada mai zbuciumată, Jane a folosit materiale precum mitraliere de jucărie și cranii reflectând astfel neliniștea. jackson songs of innocente jackson songs of experience

„Dacă nu ar fi operele create într-un mod mai puțin familiar, nu ar mai avea acea tentă puerilă și de amuzament, deoarece eu prin lucrările mele intenționez să fac oamenii să zâmbească și să le luminez ziua. Nu ar mai avea acest sens pozitiv dacă lucrările mele ar fi concepute într-o manieră familiară”, mărturisește Perkins.

Orice lucrare este vândută undeva la un preț între 2500 și 3500 și de euro.

Artista a avut expoziții la diverse muzee și galerii de artă vestite din Londra (JL Galleries), New York (The Affordable Art Fair, New York), Bruxelles, Hong Kong, Singapore etc.

„Sper să vă placă creațiile mele la fel de mult pe cât eu am avut plăcerea să le concep”, susține artista.

jane perkins

În următorul videoclip, prezentat de către Deutsche Welle, un post german internațional, artista ne arată în ce constă operele sale si modul cum sunt realizate.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top